Welk materiaal is geschikt als aanrechtblad?

Een aanrechtblad maakt je (nieuwe) keuken echt af. Maar hoe mooi een aanrechtblad ook is, kan het ook tegen een stootje? Of een hete pan? Een beetje uitleg over welke aanrechtbladen er zijn en wat daarvan de eigenschappen zijn, is daarom ook geen overbodige luxe! Hieronder kom je er achter welke aanrechtbladen er zijn en welke voor- en nadelen ze hebben.

Graniet
Met aanrechtblad van natuursteen geef je een luxueuze uitstraling aan jouw keuken. Het is een kostbaar materiaal dat je keuken karakter geeft. Granieten werkbladen hebben vaak een ‘glimmend’ effect, zijn sterk, gaan lang mee, zijn hygiënisch en onderhoudsvriendelijk. Een nadeel is dat het blad koud aan kan voelen.

Composiet
Een aanrechtblad van composiet heeft een natuurlijke uitstraling en is een goedkoper alternatief voor natuursteen. Composiet is beschikbaar in vele kleuren en structuren en is daardoor geschikt voor elke keuken. Daarnaast is ook dit blad zeer onderhoudsvriendelijk, sterk en meer kleurvast dan natuursteen. Een ander voordeel is dat composiet gemakkelijk op maat te maken is, omdat het niet gedolven hoeft te worden. Net als natuursteen voelt ook dit blad koud aan.

Kunststof
Een kunststof aanrechtblad is populair en heeft aantrekkelijke eigenschappen. Het is gemaakt van goedkoop materiaal, zeer sterk en makkelijk schoon te maken. Ook met het design kan je alle kanten op. Een nadeel van kunststof is dat het materiaal niet hittebestendig is.

Keramiek
Een aanrechtblad van keramiek is nog niet zo lang aanwezig op de Nederlandse keukenmarkt, maar het enthousiasme is er niet minder om. Keramiek heeft namelijk een aantal pluspunten: hete pannen kun je zonder probleem op het aanrechtblad zetten en de kleur van het blad veranderd niet. Het blad heeft de uitstraling van een natuurstenen blad en is ook nog eens goed schoon te houden. Nadelen zijn dat keramiek gevoelig is voor zuren en harde schuurmiddelen en dat het niet bestand is tegen scherpe voorwerpen.

Beton
Wil je een trendy betonnen werkblad in je keuken?  Dan wordt deze in een speciale bekisting gegoten die volledig is aangepast naar jouw wensen. Na een hardingsproces van twee of drie weken wordt het blad uit de bekisting gehaald, gepolijst en geïmpregneerd. Voordeel van beton is dat het robuust, sterk en hittebestendig is. Nadeel is dat het zwaar materiaal is, lastig is om te onderhouden, vlekgevoelig is en koud aan voelt.

Sima Core
Sima Core werkbladen zijn van samengeperste lagen kraftpapier en fenolhars. De kernkleur van dit blad is meestal zwart. Het blad is mooi afgewerkt met een laag van decorpapier. Een groot voordeel van Sima Core is dat het watervast is, dankzij het gesloten oppervlak. Een nadeel is dat het blad erg gevoelig is voor krassen, deuken en brandplekken.

Hout
Hout staat bekend om zijn natuurlijke en warme uitstraling. Elk stuk hout is uniek, zoals elke boom. Massief houten keukenbladen zijn dus nooit hetzelfde. Massief hout is een van de meest hygiënische materialen om je voedsel op te bereiden omdat de enzymen in het hout de bacteriën doden. Nadeel van een houten aanrechtblad is dat het vraagt om enig onderhoud en dat het gevoelig is voor scherpe en warme voorwerpen.

Terrazzo
Terrazzo aanrechtbladen bestaan uit een mengsel van cement en natuursteenkorrels (meestal graniet, marmer of kalksteen). Het geeft je keuken een klassieke uitstraling, maar als de korrels fijner zijn, kan het ook een robuuste look geven aan je moderne keuken. Een aanrechtblad van Terrazzo is stoot- en krasvast. Het gladde oppervlak is ook gemakkelijk schoon te houden en neemt geen vloeistoffen op vanwege een beschermlaag. Nadeel is dat het blad kan scheuren bij grote temperatuurverschillen en het blad snel verkleurt.

In dit blog heb je kunnen lezen dat alle aanrechtbladen voor- en nadelen hebben. Heb je na deze uitleg nog hulp nodig bij de keuze? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via 0226-355340 of kom eens langs in één van onze winkels.

3 Comments Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef aan dat je geen robot bent *