Wat was je op welke temperatuur?

Het is belangrijk dat je je wasgoed op de juiste temperatuur wast, anders kan het verkleuren, krimpen of vervormen. Ook kost een te hoge temperatuur onnodig veel energie en geld. In elk kledingstuk zit een waslabel waarop staat hoe je het het beste kan behandelen om het zo lang mogelijk mooi te houden. De temperatuur van de wasmachine is daar een belangrijk onderdeel van. In dit artikel leggen we uit wat je op welke temperatuur kan wassen.

De symbolen op het waslabel geven de aanbevolen temperatuur van het water aan. Handdoeken, schoonmaakdoekjes en beddengoed kun je het beste wassen op 60°C, terwijl je de meeste kleding beter op 30°C of 40°C kunt wassen.

Bron: woonvoordelig.nl

Hieronder hebben we een overzicht gemaakt van wat je op welke temperatuur wast.

30 graden
Kleding met een 30 icoon, kan op 30°C gewassen worden in de wasmachine. Fijne stoffen als zijde en kwetsbaar viscose en polyester hebben dit symbool en kunnen dus beter niet warmer gewassen worden. Een wollen trui was je ook op 30°C: wol krimpt namelijk van warmte.

40 graden
Wanneer je een symbool met 40 op het label ziet staan, is dit kledingstuk geschikt om op een temperatuur van 40°C te wassen. Dit is het meest geschikt voor dagelijkse wasjes. Kleding van katoen of polyester krijg je helemaal schoon op deze temperatuur. Ook spijkerbroeken kun je hier het beste op wassen. Dit geldt voor lichtgekleurde spijkerbroeken en gewone blauwe spijkerbroeken. Als je gekleurde of zwarte spijkerbroeken wast, is het beter om de wasmachine op 30°C in te stellen. Dit zodat de kleuren minder snel vaal worden. Ook kun je ondergoed sokken, t-shirts, truien en vesten het beste op 40°C wassen  Op deze temperatuur wordt dit schoon maar zal het niet krimpen of de rekbaarheid van elastiek verliezen.

60 graden
Een label met een 60 icoon, vind je op wasgoed wat op 60°C gewassen kan worden. Meestal is dit het geval bij beddengoed, handdoeken en schoonmaakdoekjes. Deze temperatuur geeft je de zekerheid dat je wasgoed hygiënisch schoon uit de machine komt: bacteriën, schimmels en mijten worden pas gedood vanaf 60°C. Ook sportsokken of wit ondergoed kun je het beste op 60°C wassen.

90 en 95 graden
Wanneer er op het label 90 en 95 staat, wordt er een kookwas bedoeld. Dit is de heetste stand van de wasmachine. Het komt weinig voor dat je kleding zo heet kunt wassen. Meestal zijn alleen schoonmaakdoeken, witte tafelkleden en dweiltjes hiervoor geschikt. Tegenwoordig wassen niet veel mensen meer op deze hoge temperatuur. Een was op 90°C kost 5 keer zoveel dan een was op 30°C. Voor je wasmachine is het wel goed om een paar keer per jaar een kookwas te doen. Dit kan zowel met een volle als een lege trommel.

De temperatuur op het label is het maximum waarop je een kledingstuk kunt wassen. Je kunt kiezen om het wasprogramma op een lagere temperatuur in te stellen, maar niet op een hogere. Hoe hoger de temperatuur hoe schoner je kleding wordt, maar niet elk kledingstuk is hiervoor geschikt. Blouses, t-shirts en jurken kun je beter koud dan warm wassen. Controleer tenslotte eerst of er een vlek in het wasgoed zit: want die gaan er lastig uit in een koude was.

Hopelijk weet je na het lezen van dit artikel op welke temperatuur je jouw wasmachine het beste kunt instellen. Heb je verder nog vragen? Neem contact op met onze klantenservice! Onze specialisten kunnen je verder helpen. In onze keuzegids kun je nog veel meer lezen over dit onderwerp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef aan dat je geen robot bent *