Wat voor type kok ben jij?

“Iedereen kan koken.”

Dat is de beroemde quote van de topchef Gusteau Remi uit de film Ratatouille. En die uitspraak klopt natuurlijk! Het enige is dat iedereen een andere kok is. Hieronder hebben we een paar typen kok uitgelicht. Tot welk type behoor jij?

Snelle kok
Voor snelle koks is tijd kostbaar. Zij lopen warm voor tijdsbesparing in de keuken. Een Quooker kraan is voor deze mensen een verademing, want kokend water is zo gepiept. Een vaatwasser met een timesaver functie vrolijkt hen ook op, want je vaat is gewassen in recordtijd. Ook schoonmaken kan snel met een oven met easy-to-clean emaille of liever nog een pyrolysefunctie. Vriezers hebben zij het liefst met Nofrost functie…

Vaak vind je ook een scorebord terug in de keuken van de snelle kok. Elke bereiding van een maaltijd wordt namelijk getimed. Joost (36) heeft momenteel de topscore voor het maken van een zacht gekookt eitje: 5 minuten en 34 seconden. Joost: “Het wachten was het lastigst.”

Hippe kok
Een hippe kok laat graag zien welke apparaten hij of zij gebruikt in de keuken. Daarom zijn vrijstaande (felgekleurde) apparaten ideaal voor de hippe kok. Wordt het zo’n felle vrijstaande Smeg koelkast? Of een fleurig fornuis? Of zo’n vrolijke KitchenAid mixer? Een hippe keuken is als het zonnetje in huis. In extreme gevallen is een zonnebril gewenst.

Design kok
Voor een design kok is perfectie in het uiterlijk van de keuken zeer belangrijk. Verschillende inbouwapparaten van hetzelfde merk doen het hartje van een design kok sneller kloppen. Een kastenwand met twee, drie of zelfs vier apparaten op een rij maakt elke design keuken perfect. Design koks kun je vaak herkennen aan perfect gestyled haar of een perfecte bril en uitspraken als ”Strakke perfectie” of “een perfect uitgebalanceerd design”. In extreme gevallen vind je het keukenpapier terug in kunstzinnige origami-figuurtjes.

Culinaire kok
De culinaire kok van tegenwoordig heet niet altijd Sergio Herman of Gordon Ramsay meer. Nee, sommige heten Sophie of Bart of hebben een andere naam. Voor deze koks is precisie erg belangrijk. Alle gerechten worden tot op de seconden juist gegaard of gestoomd. Ovens met veel functies zijn dan ook zeer gewild bij de culinaire koks. Een culinaire kok kun je herkennen aan zijn of haar koksmuts en witte kleding. Vaak zijn ze ook helemaal dol op sterren. Deze vind je vaak ingelijst aan de keukenmuur.

Gezonde kok
Bij de gezonde kok draait alles om vitamines. Voor deze koks zijn stoomovens ideaal, omdat de vitamines daardoor behouden worden. Ook een Vita Fresh koelkast doet een gezonde kok langer leven, want daarin blijft voedsel langer vers. Gezonde koks kun je herkennen aan een gezonde blos op de wangen en uitstekende kennis van vitamines. Zij kunnen je bij elk kwaaltje vertellen aan welke vitamines je een tekort hebt.

Futuristische kok
De allerlaatste technische snufjes vind je terug in de keuken van de futuristische kok. Zijn of haar hartje gaat sneller kloppen van een op afstand bedienbare downdraft afzuigkap of een lade vaatwasser. Knopjes en schuifjes zijn voor de futuristische kok al verleden tijd. Bij hen in de keuken is alles bedienbaar met spraakherkenning, apps of touchscreens. De futuristische kok draagt vaak zelfritsende vesten en pratende horloges. Bekende uitspraken zijn: “Is dat de nieuwste versie?” “Is zo’n uitklapbare ovendeur niet een beetje achterhaald?” en “WOW! Is dat de HydroAutomatic 6000?”

sfeer-eten-en-drinken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef aan dat je geen robot bent *