Wat te doen bij verschillende wasmachine storingen?

Geeft je wasmachine een storing aan? Dit kan heel vervelend zijn, maar het hoeft niet direct te betekenen dat je wasmachine aan vervanging toe is. Vaak krijg je een foutmelding in de vorm van een code met letters en cijfers. Er wordt dus niet concreet vermeld waar het probleem ligt, dus wat te doen bij verschillende wasmachine storingen? Elk merk heeft eigen foutmeldingen. Hieronder zetten we de meest voorkomende foutmeldingen per merk voor je op een rij.

Foutmelding watertoevoer

Foutmelding Samsung: 4E, E1, E3, OE, E05 of 4C
Foutmelding AEG: E10, E11 C1 of F1
Foutmelding Miele: F10, F22 of F220
Foutmelding Bosch / Siemens: F1 of E05
Foutmelding Beko: C1
Foutmelding LG: IE
Foutmelding Whirlpool: FH
Foutmelding Zanussi: C1 of E10

Krijg je een van de bovenstaande foutmeldingen, dan betekent dit dat de wasmachine niet genoeg water krijgt om te kunnen wassen. De oplossing kan zijn om de kraan volledig open te draaien. Als deze al openstond kun je controleren of de toevoerslang niet verstopt zit of dat er een knik in zit. Dit kun je doen door de toevoerslang los te maken en het filter schoon te maken. Als de wasmachine de melding blijft geven, zou het kunnen dat de waterdruk is weggevallen. Zet andere kranen in huis aan en controleer of er water uitkomt. Zodra de waterdruk weer terug is, zou de wasmachine het weer moeten doen.

Foutmelding waterafvoer

Foutmelding AEG: EF0, EFO, E20, C2, of F02
Foutmelding Samsung: 5E, E2
Foutmelding Miele: F11
Foutmelding Beko: EF20 of EF1
Foutmelding Bosch / Siemens: E6, E18, E36, F03, F18 of E06
Foutmelding LG: OE
Foutmelding Whirlpool: FP
Foutmelding Zanussi: C2 of E20

Als de waterafvoer verstopt is, krijg je een van de meldingen hierboven. De wasmachine pompt het water niet af en daarom staat de trommel vol met water. Aan de voorkant van de wasmachine zit een klepje met een filter. Open deze en kijk of hier iets in zit wat de boel verstopt: dit kan bijvoorbeeld een munt, knoop of een haarspeld zijn. Wees wel voorbereid: met het openen van dit klepje kan er water meekomen. Leg daarom een handdoek neer en zet een opvangbakje klaar.

Foutmelding waterpeil

Foutmelding Samsung: 1E, IE, E7 of 1C
Foutmelding AEG: E30, E31, E32, E33
Foutmelding Beko: C6
Foutmelding Miele: F220
Foutmelding LG: PE
Foutmelding Whirlpool: F09

Bovenstaande foutmeldingen krijg je als er iets met het waterpeil aan de hand is: de waterdruk of het waterpeil is niet in orde. Dit kan snel worden opgelost, er is namelijk een grote kans dat er een knik in je aanvoerslang zit waardoor het water niet goed toegevoerd kan worden en het de wasmachine niet goed kan bereiken. Ook kan het zijn dat de aanvoerslang verstopt zit. Kijk deze dus even na.

Foutmelding motor

Foutmelding Samsung: 3E of 3C
Foutmelding LG: LE
Foutmelding AEG: C9, CA, E50, E51, E53, E54, E55, E56, E57, E58, E59 of E52
Foutmelding Miele: F50
Foutmelding Beko: CA
Foutmelding Indesit: F02, F05, F06 of F11
Foutmelding Bosch / Siemens: F04, F05, F11, F12, F15 of E10
Foutmelding Zanussi: C9 of E50

Indien je een van de meldingen hierboven krijgt, is er iets met de motor van je wasmachine. Het kan zijn dat de wasmachine geen stroom krijgt. Zit de stekker in het stopcontact? Controleer of een ander apparaat hier wel stroom krijgt. Het kan ook zijn dat er te veel wasgoed in de trommel zit. Om de melding te laten verdwijnen kun je een lege trommel laten draaien. Als dit ook niet helpt, kun je het beste even een half uur wachten. Vervolgens kun je proberen het programma opnieuw te starten.

Foutmelding lekkage

Foutmelding Siemens / Bosch: E23 of E35
Foutmelding Miele: Storing waterproof
Foutmelding Samsung: LE, E9 of E11
Foutmelding Beko: EF3
Foutmelding LG: AE
Foutmelding AEG: E30, E13 of C3
Foutmelding Zanussi: C3, F3, EF0 of EF3

Als er water lekt, krijg je een van bovenstaande foutmeldingen. Dit betekent dat er waarschijnlijk water op de bodemplaat ligt. Je draait de kraan dicht en ontkoppelt de wasmachine van het stroomnetwerk. Kijk goed waar de lekkage vandaan komt: controleer het filter, de afvoer en de slangen op lekkage. Het is ook mogelijk dat het zeepbakje verstopt is, waardoor het water niet goed kan doorstromen. Het probleem kan ook na even wachten zijn opgelost. Het is wel belangrijk om de wasmachine niet op het stroom aan te sluiten totdat de foutmelding is verdwenen.

Heb je bovenstaande adviezen opgevolgd, maar blijft de wasmachine de storing tonen? Kijk dan in de handleiding of neem contact op met het merk. Wil je meer lezen over dit onderwerp? Lees dan onze wasmachine keuzegids. Voor andere vragen kun je contact opnemen met onze specialisten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef aan dat je geen robot bent *