Wat kost wassen per keer (per energielabel)?

Je staat er misschien niet bij stil, maar er zijn kosten verbonden aan het laten draaien van je wasmachine. Deze kosten bestaan uit: energiekosten, waterverbruik, wasmiddel en de afschrijving van het apparaat. Maar wat kost wassen per keer (per energielabel)? Hieronder leggen we het uit!

De kosten voor wassen per keer zijn dus uit meerdere onderdelen opgebouwd. Je betaalt dus niet alleen voor elektriciteit, maar bent o.a. ook kosten kwijt aan het waterverbruik. En hoe hoger de temperatuur, hoe meer energie je wasmachine verbruikt. Hieronder hebben we een overzicht gemaakt van het energie- en waterverbruik van een wasmachine per energielabel:

EnergielabelEnergiekosten
per jaar
Energiekosten
per wasbeurt
Waterkosten
per jaar
Waterkosten
per wasbeurt
Totale kosten
wassen per keer
A€44,550,21€14,69€0,07€0,28
B€51,300,25€15,63€0,08€0,33
C€58,500,28€11,74€0,06€0,34
D€68,400,33€14,21€0,07€0,40
E€77,400,37€13,99€0,07€0,44
F€87,300,42€14,10€0,07€0,49
Wat kost wassen per keer (per energielabel)?

Een gemiddeld Nederlands huishouden draait gemiddeld 4 wasbeurten per week. Hier zijn we dan ook vanuit gegaan in bovenstaande tabel. Het verbruik wordt berekend op basis van het ECO 40-60 programma. Zoals je kunt zien is het qua energiekosten voordeliger om een energiezuinige wasmachine aan te schaffen en vooral als je veel wast kan dit veel schelen.

De kosten voor waterverbruik zijn niet heel hoog en verschillen per energielabel zijn er nauwelijks. Vergeet ook niet dat je ook kosten maakt door het gebruiken van wasmiddel. Dit verschilt natuurlijk per product: dit kun je voor jezelf makkelijk inzichtelijk maken door de kosten van het wasmiddel te delen door het aantal keer dat je er mee wast.

Tenslotte heb je ook nog de afschrijving van de wasmachine. Dit is natuurlijk ook erg afhankelijk van het apparaat wat je hebt. Dit wordt in deze tekst dan ook verder buiten beschouwing gelaten.

Handig om te weten: hoe hoger je de temperatuur van de wasmachine instelt, hoe meer energie er wordt verbruikt. Hoe kouder de was, hoe goedkoper. En gebruik je de eco-stand, dan wordt het per wasbeurt nog zo’n 3 cent goedkoper.

Het Eco-40-60 programma wast vooral zuiniger door minder waterverbruik dan het katoenprogramma. Maar door de lagere temperatuur verbruikt het ook minder energie. Een nadeel van een eco wasprogramma is dat het een stuk langer duurt dan normale programma’s: soms tot wel 4 uur.

Extra bespaartips
Met een volle trommel was je het beste schoon. Dat komt door de wrijving van het wasgoed. De beladingsherkenning past het energie- en waterverbruik met elke was aan, maar dit blijkt in de praktijk niet erg precies. Je kunt de trommel het beste helemaal vullen, om zo zeker te zijn van een zuinige en schone was. Er zit ook veel verschil in het elektriciteitsverbruik van een katoen 30 graden was en een katoen 40 graden was: het verbruik van elektriciteit neemt gemiddeld met de helft af. Variërend van 25 tot 65% besparing. Vaak is een wasbeurt op 30 graden voldoende als er geen vlekken in het wasgoed zitten. Maar let op: als je alleen maar op lage temperaturen wast kun je problemen krijgen met je machine. Onderhoud de wasmachine goed door af en toe een programma op minimaal 60 graden te laten draaien. Zo lossen vet, vuil en kalk op en worden bacteriën gedood die zich hierin hebben genesteld. En tenslotte: een oude wasmachine verbruikt meer water en stroom. Heb je een wasmachine die ouder is dan 10 jaar? Dan is het vervangen door een nieuw, energiezuinig model het overwegen waard.

Kijkend naar de bovenstaande tabel, loont het dus om een energiezuinige wasmachine aan te schaffen: beter voor je portemonnee en het milieu. Hoe meer je wast, hoe hoger de voordelen kunnen oplopen. Ons volledige aanbod aan wasmachines kun je op onze website bekijken. Of kom langs in een van onze winkels, wij hebben veel modellen op voorraad staan. Heb je verder nog vragen? Neem contact op met onze specialisten: zij helpen je graag verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef aan dat je geen robot bent *