Wat is een kamado barbecue?

Je hebt er vast al wel eens van gehoord: de kamado barbecue. De interesse in dit soort barbecues is in de afgelopen jaren flink gestegen. Maar waar komt de kamado eigenlijk vandaan? En wat is het verschil met een ‘gewone’ barbecue?

De kamado barbecue is gebaseerd op een kleioven die 3000 jaar geleden in Azië werd gebruikt. De Japanse benaming voor deze kleioven is kamado. In de Tweede Wereldoorlog werd de kamado nog steeds gebruikt door de Japanners.  Toen de Amerikanen het land bezetten, zagen ze potentie in de mushikamado (verrijdbare kamado) en introduceerden deze later in Amerika als de kamado barbecue.

Doordat de traditionele verrijdbare kleioven erg zwaar was en het materiaal bij te hoge temperaturen begon te scheuren, wordt de kamado barbecue van tegenwoordig gemaakt van hittebestendig en lichtgewicht keramiek.

De barbecues zijn herkenbaar aan hun ei-vorm met een ventilatiedop aan de bovenzijde. Deze vorm bevordert de luchtstroom en zorgt ervoor dat het vuur niet dooft als de deksel gesloten is. De temperatuur kan door de ei-vorm oplopen tot wel 650°C! Hierdoor kun je niet alleen grillen en braden, maar ook met gemak een pizza bakken.

De temperatuur is in de meeste kamado barbecues zeer nauwkeurig af te stellen door de ventilatie-ingang aan de boven- en onderzijde verder open of dicht te schuiven.

Een goede reden voor de populariteit van de kamado barbecue is dat je er heel veel mee kunt. Onder andere: bakken, braden, grillen, roken, stomen, stoven, sudderen, smoren en koken.

Daarnaast ziet het kooktoestel er vrolijk uit en is verkrijgbaar in verschillende kleuren en van verschillende merken. Ook zijn er grote modellen én kleinere tafelmodellen op de markt. De grote modellen hebben vaak uitklapbare houten plateau’s aan de zijkanten en wieltjes

docrso-58c1156bdd2c5

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef aan dat je geen robot bent *