Wat is de ideale keuken indeling?

Is jouw keuken onhandig ingedeeld? Word je vaak gek van de rommel? Of heb je een nieuwe keuken die je optimaal wilt inrichten? In deze blogpost geven we je handige en praktisch tips die je meteen kan toepassen. Lees snel verder!

Verdeel je keuken in vijf zones

De ideale keukenindeling verschilt per persoon. Dit is natuurlijk heel persoonlijk en iedereen heeft een andere manier van werken. Ook is elke keuken natuurlijk anders. De ene keuken heeft veel standaard deuren, de andere keuken bevat veel lades. Hoe zorg je ervoor dat jouw keuken efficiënt wordt ingedeeld? Je wilt dat er optimaal gebruik wordt gemaakt van de keuken en dat er weinig ruimte verloren gaat. Het allerbelangrijkste is vooral dat jouw indeling praktisch is. De handigste aanpak hierbij is om je keuken in te delen in de volgende zones:

  1. Voorbereiden
  2. Koken
  3. Voorraad
  4. Opbergen
  5. Wassen

Goede beslissingen nemen voor de inrichting van je keuken zorgen ervoor dat je veel meer plezier uit je keuken haalt. Op basis van bovenstaande zones geven wij je handige tips waar je rekening mee moet houden bij het indelen van een keuken.

1. Voorbereiden

Artikelen die je in de eerste zone opbergt zijn werkbestek, snijplanken en mengkommen. Het is handig deze op te bergen bij een werkblad van minstens 90 cm breed, zodat je genoeg ruimte overhoudt om te koken en je benodigde spullen op het werkblad uit te stallen. Wanneer je eten bereidt en groenten gaat snijden ontstaat er vaak afval, zorg daarom dat de vuilnisbak in de buurt is.

2. Koken

Deze zone bestaat uit de kookplaat en de oven, combimagnetron of stoomoven. In dit gedeelte is het handig je kook- en bakbenodigdheden zoals pannen, kookbestek en kruiden op te bergen. Het efficiënt opbergen van pannen kan lastig zijn. Ze nemen veel ruimte in beslag en deksels zijn niet te stapelen waardoor ze telkens omvallen. Een la of een (uitschuifbare) hoekkast is de beste optie om pannen in op te bergen.

3. Voorraad

In deze groep vallen producten die je nodig hebt bij het koken, maar daarna weer terug zet. Denk bijvoorbeeld aan pasta en rijst. Het is handig om hier een la voor te gebruiken, omdat je zo een handig overzicht creëert van wat je nog in huis hebt.

4. Opbergen

Servies berg je handig op in lades of kasten onder het werkblad. Het is niet fijn om zware borden hoog op te stapelen, omdat je deze telkens omhoog moet tillen. Glazen kun je daarentegen juist in bovenkasten opbergen. Het is fijn als je deze binnen handbereik hebt, omdat je deze vaak nodig hebt. Ook met het oog op het legen van de vaatwasser. Een klein (smal) kastje over? Hier kun je keukentextiel handig in opbergen.

5. Wassen

In de laatste zone bevindt zich de vaatwasser en de spoelbak. Schoonmaakmiddelen kun je hieronder het beste opbergen. Schoonmaakmiddelen die je vaak gebruikt zet je vooraan.

Ten slotte

Heb je nu nog kastjes over? Gebruik deze voor het opbergen van spullen die je af en toe gebruikt. Wordt de oude keuken vervangen door een nieuw exemplaar? Probeer dan bij de indeling van de nieuwe keuken ook te bedenken wat je niet fijn vindt in de huidige keuken. Dit kan (dezelfde) ergernissen in de nieuwe keuken voorkomen!

Wil je graag zelf je keuken ontwerpen? Dat kan via onze 3D-keukenplanner! Eerst inspiratie opdoen? Bekijk onze showroomkeukens online. Of wil je liever advies van een expert? Kom langs in een Keukenloods winkel bij jou in de buurt. Wij helpen je graag!

One Comment Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef aan dat je geen robot bent *