Wat is de ideale hoogte voor een aanrechtblad?

Wist jij dat een aanrechtblad standaard op zo’n 90 centimeter hoogte wordt geplaatst? En dat dit voor veel mensen precies goed is, maar lang niet voor iedereen? Gelukkig kunnen er tegenwoordig veel dingen aangepast worden in een nieuwe keuken!

Waarom 90 cm hoog? Dit wordt gedaan, omdat dit voor de gemiddelde keukengebruiker de juiste afmeting is. Maar er zijn genoeg mensen die eigenlijk te klein of te groot zijn voor deze afmetingen. Het is niet ideaal als je tijdens het koken bijvoorbeeld te veel moet bukken omdat je te groot bent.

Het is daarom slim om voor je een keuken uitkiest eens in onze showroom bij een keuken te gaan staan. De showroomkeukens verschillen namelijk in werkbladhoogte. Zo kun je gemakkelijk bepalen wat de juiste hoogte is.  Sta jij ook het meeste in de keuken? Als jij zelf erg klein bent, maar de personen in je huishouden zijn wat langer (of juist andersom) dan is het misschien handig om een lager of hoger aanrechtblad te nemen.

Als je voor een standaard hoogte van 90 cm kiest, is er niks aan de hand. Wil je een aangepaste hoogte? Dan kan dit op verschillende manieren worden opgelost. Sommige keukens hebben namelijk stelpootjes onder de kastjes, hiermee kun je de hoogte zelf bepalen. Wanneer een keuken dat niet heeft dan kun je kiezen voor een maatkeuken, hier zit alleen wel vaak een meerprijs aan vast.

Het grootste voordeel van een aanrechtblad aangepast op jouw lengte is natuurlijk dat jij er perfect mee kunt werken. Probeer niet te veel af te wijken van de 90 cm hoogte. Een groot nadeel is dat wanneer je de woning zou willen verkopen de keuken niet op de juiste hoogte is voor de nieuwe bewoners. Dit zou de verkoopprijs negatief kunnen beïnvloeden. Mocht je kiezen voor een keuken met een werkbladhoogte van ongeveer een meter, neem dan een maxiline vaatwasser. Als je een gewone vaatwasser in een hoge keuken zou plaatsen, kan (in veel gevallen) de vaatwasser-deur niet meer goed open. Een maxiline vaatwasser biedt dan uitkomst omdat deze speciaal voor hogere keukens is ontwikkeld.

In de meeste gevallen is 90 centimeter dus de ideale hoogte voor een aanrechtblad. Tenzij jouw situatie anders is, maar gelukkig kun je tegenwoordig zelf je ideale hoogte voor een keuken bepalen!

Heb jij bijzondere wensen of wil je lichamelijke klachten in de toekomst voorkomen? Kom dan eens langs in een van onze winkels. Een keukenadviseur kan jou altijd van het juiste advies voorzien.

3 Comments Voeg uw reactie toe

  1. Marie de Jonge schreef:

    Goed om te weten wat de ideale hoogte is voor een aanrechtblad. Mijn man en ik zijn niet zo groot en vroegen ons af wat de opties zijn. Toch denk ik dat deze hoogte de beste keuze is. Afwijkende maten zijn daarnaast ook vaak lastiger te bestellen.

  2. Vincent Rondwijk schreef:

    Wij denken ook nog na over de hoogte van het werkblad. Ik ben zelf niet zo groot, maar mijn partner is wel lang. Negentig centimeter lijkt mij opzich een goede hoogte, zeker omdat veel andere producten daarop afgestemd zijn zoals een vaatwasser.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef aan dat je geen robot bent *