Vrieskisten en vrieskasten: welk model kies jij?

Als je een vriezer wilt kopen, dan kun je kiezen uit verschillende soorten en modellen. Je kunt voor jezelf bepalen wat voor jou de beste keuze is. Wil je veel eten kwijt in een vriezer? Dan biedt een koel-vriescombinatie waarschijnlijk niet voldoende opbergplek. Je kunt dan beter gaan voor een losse vriezer: een vrieskist of een vrieskast. Lees verder voor handige tips en uitleg over deze twee verschillende soorten vriezers.

Vrieskisten

Een vrieskist is een liggende vriezer met de opening aan de bovenkant. Het voordeel van vrieskisten is dat ze vaak een grote inhoud hebben en dat je er dus veel voedsel in kunt bewaren, meer dan in een vrieskast bijvoorbeeld. Vrieskisten kunnen een een netto inhoud tot wel 600 liter hebben. De vele opbergruimte is vaak de reden dat mensen voor dit type vriezer gaan, maar voor een huishouden van 1 of 2 personen is deze vriezer niet zo interessant. Grotere verpakkingen kun je makkelijk invriezen en zonder problemen opstapelen. Een nadeel is wel dat een vrieskist minder overzichtelijk is: je kunt hierin je eten minder snel terugvinden. Je moet diep bukken en als de vriezer heel vol zit, moet je er eerst wat uithalen.

Een vrieskist is relatief energiezuinig, omdat er weinig temperatuurverlies is tijdens het open doen. De deksel zit aan de bovenkant, hierdoor valt bij het openen de kou terug in de vriezer. De kou zal hierdoor minder snel ontsnappen.

Vrieskisten zijn altijd vrijstaand, dus mocht je er geen ruimte in je woning voor hebben, dan kun je deze ook in de schuur of garage neerzetten. Een vrieskist neemt door het liggende model wel veel plek in.

Vrieskasten

De naam zegt het al: een vrieskast kenmerkt zich door de hoge rechthoekige vorm, de vorm van een kast. Een vrieskast is een vriezer met een deur aan de voorkant. Hierachter zitten verschillende lades waarin je je etenswaren overzichtelijk kunt indelen. Door de vorm kun je deze makkelijk een plek in je keuken geven.

Vrieskasten kun je zowel als inbouw en als vrijstaand model kopen. Heb je weinig ruimte in je woning dan kom je uit bij een tafelmodel vrieskast of een barmodel vriezer.

Specificaties

Bij het uitkiezen van een vriezer is de grootte van belang: hoeveel ruimte heb je in je woning en hoeveel voedsel wil je in de vriezer bewaren? Houdt daarbij rekening met het volgende: voor 1 kg eten heb je 2 kg vriesruimte nodig. Met z’n tweeën heb je vaak genoeg aan een vriezer met een inhoud van 100 tot 150 liter. Een gezin van 3 tot 4 personen heeft een grote vriezer tussen de 100 en 250 liter nodig. Voor nog grotere gezinnen zijn er zelfs vriezers met een netto inhoud van 400 tot 600 liter.

Vriezers hebben tegenwoordig steeds veel mogelijkheden. Zo zijn veel modellen voorzien van een snelvriesfunctie, waarmee je producten heel snel kunt invriezen. Ook laten steeds meer vriezers een waarschuwingssignaal horen wanneer je per ongeluk de deur hebt laten openstaan. Ook hebben veel vriezers een No Frost functie, waardoor regelmatig ontdooien van het apparaat niet meer nodig is: dit scheelt je veel werk en tijd.

Vrieskisten en vrieskasten: welk model kies jij? Op onze website zijn veel modellen uit voorraad leverbaar. Je kunt ook langskomen in een van onze Keukenloods.nl winkels. Wil je meer weten over dit onderwerp? Lees erover in onze vriezer keuzegids!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef aan dat je geen robot bent *