Op zoek naar een vrieskast met No Frost? Dit zijn de opties

Tegenwoordig zijn veel koelkasten en vriezers voorzien van een ‘No Frost’ functie. Een vriezer met No Frost hoef je nooit meer te ontdooien. Dit is namelijk een techniek die ijsvorming in het vriesgedeelte voorkomt. Met No Frost wordt vochtige lucht opgezogen en wordt er koude, droge lucht terug in het apparaat teruggeblazen. De vriezer ontdooit het ijs dus regelmatig en verdampt het. Dit voorkomt dat er een ijslaag ontstaat aan de binnenkant en op je etenswaren. Zonder No Frost vormt zich ijs, waardoor dit nog wel eens kan blokkeren. Deze ijskristallen kunnen zich ook op je ingevroren etenswaren vormen. Deze tasten de smaak en structuur van je eten aan. Je roomijs verandert zo van romig naar ijzig en waterig. Met een No Frost functie blijven ook de lades goed schuiven en de deur blijft makkelijk open en dicht gaan.

Normaal gesproken is het aan te raden om je vriezer 2 tot 6 keer per jaar helemaal leeg te maken en te ontdooien. Alle ijsvorming zorgt er namelijk voor dat hij minder goed werkt en een stuk meer energie verbruikt. Dit wordt dus automatisch voorkomen, zodat je dit nooit meer hoeft te doen. Energiezuiniger, beter voor je producten én een stuk handiger dus. Een apparaat met een No Frost functie is vaak wel iets duurder, maar dit betaalt zich dus terug. Ook kan een vriezer met No Frost meer geluid maken, maar dit is nihil en niet bij alle apparaten zo.

Low frost
Sommige vriezers hebben geen No Frost, maar zijn voorzien van Low Frost. Dit wordt soms ook wel SmartFrost genoemd. Deze functie vermindert de ijsvorming in het vriesgedeelte. Dit werkt door de verdampleidingen in de vriezer. Dit betekent dat je de vriezer slechts af en toe hoeft te ontdooien, wat eenvoudiger en sneller gaat dan bij een reguliere koelkast. Dit hoeft vaak maar 2 keer per jaar.

De No Frost optie kom je tegen bij verschillende soorten vriezers. Denk aan een inbouwmodel, het vriesgedeelte van een koelkast, een vrijstaand model vriezer of een Amerikaanse koelkast. Hieronder lichten we deze verschillende types toe.

Inbouwkoelkast of -vriezer
Het vriesgedeelte van een inbouwkoelkast kan voorzien zijn van No Frost. Een inbouwkoelkast wordt in een keuken ingebouwd en is niet zichtbaar door een keukenpaneel. Deze variant is verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Vaak is het vriesgedeelte kleiner dan de koelkast en beschikt deze over een aantal lades. Je hebt ook inbouwvriezers die los van een koelkast verkrijgbaar zijn.

Vrijstaand model
Een vrijstaande vriezer kun je overal plaatsen, zolang er maar een stopcontact in de buurt is. Deze zijn er in verschillende maten en bieden veel ruimte om in te vriezen. Vaak wordt dit type vrieskast gebruikt als extra vriesruimte in bijvoorbeeld een garage of bijkeuken. Een vrijstaande vrieskast biedt veel vriesruimte en is overzichtelijk in te delen. Je hebt bijvoorbeeld een tafelmodel No Frost-vriezer. Deze heeft een compact formaat welke in een kleinere woning past.

Amerikaanse koelkast
Een Amerikaanse koelkast is verkrijgbaar als inbouwmodel en als vrijstaand model. Deze koelkast wordt gekenmerkt door dubbele deuren en dat ze zijn voorzien van een koel én een vriesruimte. Dat zorgt voor enorm veel ruimte, waarbij vaak de linkerkant een vriesgedeelte en de rechterkant een koelgedeelte is. Je kunt er daardoor veel producten in kwijt. Bovendien hebben veel Amerikaanse koelkasten een ijsdispenser, waardoor je ijsblokjes binnen handbereik hebt. Bijna alle Amerikaanse koelkasten zijn voorzien van No Frost-techniek.

Vrieskist
Vrieskisten hebben een klep aan de bovenkant in plaats van een verticale deur. Op het eerste gezicht lijkt het een onpraktisch apparaat, maar dit is in verbruik niet zo. Koude lucht zakt namelijk naar beneden, dus deze is in dit opzicht efficiënter dan staande, hoge vrieskasten. Bij een staande vriezer ‘valt’ de koude lucht eruit, telkens wanneer je de deur opent. Je hebt veel ruimte binnenin een vrieskist en je kunt er dus veel producten in kwijt, hoewel sommige vrieskisten niet altijd handig zijn ingedeeld. Ook neemt een vrieskist veel plaats in en kun je er niets opzetten. Wanneer je een vrieskist wilt aanschaffen is het heel handig als deze is voorzien van No Frost, het ontdooien van dit type vriezer kan namelijk erg lastig zijn.

Hopelijk hebben we je met dit artikel kunnen helpen en kun je nu de juiste vriezer met No Frost uitkiezen. Als je ons volledige aanbod aan vriezers wilt bekijken kan dat natuurlijk ook. Bekende merken die No Frost vriezers aanbieden zijn: Siemens, AEG, Samsung, Liebherr en Bosch. Wil je meer informatie en weten wat de mogelijkheden zijn in jouw keuken? Neem dan contact op met onze adviseurs of kom langs in één van onze winkels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef aan dat je geen robot bent *