Vijf tips om energiezuinig te koken

on

Op gas koken kost gemiddeld op jaarbasis €44,- en elektrisch koken €120,-. Een beetje bezuinigen door energiezuinig te koken is fijn voor de portemonnee, maar natuurlijk ook voor het milieu. Wij hebben enkele tips waar je niet te veel moeite voor hoeft te doen, maar toch energiezuinig bezig bent.

1. Inductie

Kies je voor elektrisch koken? Ga dan voor een inductiekookplaat. Deze plaat gebruikt minder energie dan bijvoorbeeld een keramische kookplaat.

2. Restwarmte

Kook je op een keramische kookplaat? Maak dan gebruik van de restwarmte. Wanneer je de kookplaat uitzet duurt het namelijk even voor deze volledig is afgekoeld en dat bespaart weer energie.

3. Pannen

Gebruik de juiste pannen voor jouw kookplaat. Om te voorkomen dat er veel hitte verloren gaat, is het belangrijk om de pan niet op een hittebron te zetten die veel groter is. Op deze manier gaat er namelijk veel warmte langs de pan.

4. Voorverwarmen

Ondanks dat het wordt aangeraden is het niet bij alle gerechten nodig om de oven lang voor te laten verwarmen. Een pizza of afbakbroodjes kun je tijdens het voorverwarmen ook al in de oven leggen. Dit scheelt tijd én energie!

5. Deksel

Om zo min mogelijk hitte uit de pan te verliezen, is het in sommige gevallen heel handig om de deksel te gebruiken. Kookt het water? Doe dan bijvoorbeeld de pasta in de pan en sluit deze af met een deksel. Alle warmte blijft dan in de pan en je hoeft het ‘vuur’ minder hoog te zetten.

Heb jij nog een goede tip? Deel deze met ons in de reacties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef aan dat je geen robot bent *