Vetluis in de wasmachine? Wat is het?

Vetluis is een ophoping van zeepresten en bacteriën die in de deur en het zeepbakje van de wasmachine achterblijven. Dit wordt ook wel wasluis genoemd. Je ziet deze viezigheid vaak in de rubbers rond het deurtje van je wasmachine. Wanneer je wasmachine stinkt en de was ruikt muf na het wassen is er grote kans dat je machine hier last van heeft. Als gevolg ga je kleding nog een keer wassen wil je er misschien nog meer wasmiddel bij doen. Dit helpt helaas allemaal niet en kan zelfs averechts werken.

Bij vetluis denk je misschien aan kleine beestjes, maar dat is het gelukkig niet. Het bestaat vooral uit huidschilfers, huidvetten, zeepresten, pluisjes en haren. Vetluis komt vaker voor dan vroeger, omdat we steeds minder heet zijn gaan wassen. Op een lagere temperatuur lost wasmiddel vaak niet helemaal goed op. Daar blijft van alles en nog wat aan kleven en hierin ontwikkelen zich bacteriën.

Ook kan het vlekken veroorzaken op je kleding. Vooral op wit en licht wasgoed heb je hier last van. Deze vlekken zijn helaas niet gemakkelijk uit je kleding te krijgen. Zodra je merkt dat je wasmachine last heeft van vetluis, kun je dit dus het beste meteen aanpakken.

Vetluis verwijderen

Het schoonmaken van een wasmachine met vetluis is niet ingewikkeld. Hieronder lees je hoe je vetluis kunt verwijderen:

  • Draai een kookwas: tegenwoordig wassen we op lage temperaturen, maar het is af en toe goed om met heet water te wassen (90 graden). Je kan er eventueel wasgoed bij doen die je toch al wilde wassen. Een kookwas verwijdert alle geur, bacteriën, overtollig wasmiddel en vetten. Met hoge temperaturen kun je je wasmachine reinigen, worden bacteriën gedood en verwijder je vetluis.
  • Herhaal vervolgens de kookwas van 90 graden, maar doe er dit keer een halve liter schoonmaakazijn bij.

Voorkomen van vetluis

Vetluis kun je makkelijk voorkomen. Hieronder delen we een aantal tips:

  • Je kunt het beste wassen met een vloeibaar wasmiddel, in plaats van waspoeder. Als je wast op 30 of 40 graden lost vloeibaar wasmiddel namelijk beter op dan poeder. Wil je toch graag wassen met waspoeder? Kies dan voor een variant met bleekmiddel, vetluis bacteriën kunnen hier niet goed tegen.
  • Gebruik niet meer wasmiddel dan de aangeraden hoeveelheid op de verpakking. Te veel schuim kan achterblijven in de rubbers en slangen van de wasmachine.
  • Draai minstens één keer per maand een was op minstens 60 graden (bij voorkeur op 90 graden). Zo beperk je de bacteriegroei en dood je de bacteriën die al in je wasmachine aanwezig zijn. Sommige wasmachines hebben een speciaal trommelreinigingsprogramma of hygiëne programma. Gebruik een beetje waspoeder met zuurstofbleekmiddel. Doe hierbij wat oud wasgoed, dit veegt de trommel schoon.
  • Maak het wasmiddelbakje en de rubberen rand in de wastrommel regelmatig schoon.
  • Laat de deur van de wasmachine na het wassen altijd open staan en laat de trommel goed drogen: bacteriën groeien in vochtige ruimtes.
  • Gebruik minder wasmiddel. Wasmiddelen zijn tegenwoordig heel geconcentreerd, waardoor je vaak te veel gebruikt. Te veel wasmiddel lost niet op en blijft in de trommel hangen en zorgt ervoor dat vetluis ontstaat.

Hopelijk weet je na het lezen van dit artikel wat vetluis in je wasmachine is, hoe je het kunt verwijderen en hoe je het kunt voorkomen. Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Neem contact op met onze Keukenloods.nl specialisten of lees onze keuzegids over dit onderwerp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef aan dat je geen robot bent *