Verlichting in de keuken; waar moet je op letten?

on

Verlichting is belangrijk voor de sfeer in de keuken. Naast dat je prettig licht moet hebben om goed te kunnen koken, is het ook fijn wanneer er een gezellige sfeer in de keuken hangt. Waar moet je allemaal op letten bij het kiezen van verlichting voor in de keuken?

Daglicht is eigenlijk het prettigst om te werken in de keuken, maar zeker niet in alle keukens is genoeg daglicht aanwezig en moet er kunstmatig licht aan te pas komen. Er zijn drie soorten verlichting waar over nagedacht kan worden: basisverlichting, werkverlichting en sfeerverlichting.

Basisverlichting

De basisverlichting verlicht de gehele ruimte. Dit is vaak het licht wat je aandoet wanneer je niet lang in de keuken hoeft te zijn. In de meeste keukens is dit een grote lamp die rondom verlicht, maar steeds vaker zie je ook spotjes die zijn weggewerkt in het plafond. Groot voordeel hiervan is dat je deze ook kunt dimmen en als sfeerverlichting kunt gebruiken.

Werkverlichting

Bij werkverlichting is het belangrijk dat de lichtbron zich recht boven de werkplek bevindt. Op deze manier voorkom je schaduw op het aanrechtblad. Kies in het geval van deze verlichting altijd voor een afgeschermde lichtbron, dit is veiliger in verband met het vocht dat vrij komt bij het koken. Een goede plek voor werkverlichting is aan de onderkant van hangkasten of bijvoorbeeld in een verlaagd plafond. TL-verlichting of halogeenverlichting zijn geschikt voor werkverlichting.

Sfeerverlichting

Basis- en werkverlichting zijn meer dan voldoende om de keuken te voorzien van het juiste licht. Maar omdat de keuken steeds vaker wordt gebruikt als woonkeuken en hier meer tijd wordt doorgebracht is het wel fijn wanneer je niet in ‘TL-verlichting’ hoeft te zitten. Dat is namelijk helemaal niet gezellig. Door kleine spotjes te plaatsen in een kast of met een lampje een bepaald voorwerp te belichten creëer je een gezellige sfeer in de keuken. Sfeerverlichting kan volledig naar de eigen smaak worden aangepast door de lampen die je kiest.

Extra tips
– Probeer te werken met dimbaar licht. De felheid van het licht kan je op deze manier makkelijk aanpassen voor iedere gelegenheid
– Werk met licht wat 360 graden richtbaar is
– Zorg voor verlichting wat tegen vocht en warmte kan
– Denk ook na over verlichting in lades of keukenkastjes. Deze verlichting werkt alleen wanneer de kastjes of lades geopend zijn

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef aan dat je geen robot bent *