Schoenen in de wasmachine, kan dit?

Zijn je schoenen zo vies geworden dat je ze liever niet meer aan wilt doen? Je kunt ze proberen met de hand te wassen, maar soms krijg je ze alleen nog maar in de wasmachine schoon. De meeste schoenen kun je in de wasmachine doen, maar niet elk paar is hier geschikt voor. Wil je je schoenen graag wassen, maar heb je geen idee hoe? Als je onderstaande tips volgt kun je ook de meest vieze schoenen weer schoon krijgen.

Schoenen in de wasmachine, kan dit? Sommige materialen zijn niet geschikt om erg nat te worden. Schoenen van leer en suède kunnen niet goed tegen water en deze moet je absoluut niet in de wasmachine doen. Je kunt deze beter met de hand schoonmaken. Schoenen van kunststof, katoen of canvas zijn meer geschikt voor de wasmachine. Ook daar zijn risico’s aan verbonden: er bestaat nog steeds een kans dat de wasmachine de schoenen beschadigd. 

Risico’s

Houd rekening met de volgende risico’s:

  • De lijm van de schoenzolen kan loslaten
  • De kleuren kunnen uitlopen en vervagen.
  • Er kunnen scheurtjes in het materiaal van de schoenen ontstaan.
  • Schoenen kunnen vervormen en zelfs krimpen.

Door onze stappen te volgen kun je de kans op deze risico’s verkleinen. Lees verder hoe je jouw schoenen in de wasmachine weer helemaal schoonmaakt.

Haal het grofste vuil weg

Het is belangrijk om de schoenen eerst goed voor te wassen. Dit houdt in: met de hand het grofste vuil van de schoenen halen. Gebruik hiervoor een klein schoonmaakborsteltje of zachte afwasborstel. Zo krijg je het meeste vuil eraf. Controleer hierbij ook de zolen: haal steentjes en modder weg, omdat dit de wasmachine kan beschadigen.

Was losse onderdelen apart

Haal vervolgens de veters uit de schoenen. Deze worden schoner wanneer je ze los met de schoenen mee wast. Doe de veters in een waszak, omdat ze anders vast kunnen blijven zitten in de trommel of zich om ander wasgoed heen kunnen wikkelen. Bestaan je schoenen uit nog meer onderdelen, bijvoorbeeld losse zolen? Haal dit uit elkaar en was dit apart mee.

Gebruik een waszak

Nu zijn je schoenen klaar om de wasmachine in te gaan. Net als alle losse onderdelen doe je de schoenen niet los in de wasmachine, maar ook in een waszak. Er zitten namelijk niet alleen risico’s aan je schoenen bij het wassen in de wasmachine, je wastrommel kan ook beschadigen. Was daarom ook een aantal handdoeken mee, dit zorgt voor extra demping. Is je waszak niet groot genoeg of heb je deze niet? Je kunt ook een kussensloop gebruiken. Zorg dat deze goed dicht zit en tijdens het wassen niet open kan gaan. 

Ten slotte

Gebruik vloeibaar wasmiddel. Waspoeder kan namelijk in de schoenen vast blijven zitten. Gebruik ook geen wasverzachter, dit kan het materiaal van de schoenen aantasten. Sommige wasmachines hebben een speciaal wasprogramma voor schoenen, kijk of jouw wasmachine dit ook heeft. Mocht je wasmachine dit niet hebben, kies dan voor het outdoor- of sportwasprogramma. Heeft je wasmachine ook dit niet, stel de machine dan in op een fijn wasprogramma. Kies voor een temperatuur van 30 graden en laat de wasmachine niet centrifugeren. Hierdoor draaien schoenen hard door de trommel, waardoor de kans op slijtage en beschadigingen groter is.

Drogen

Wanneer je schoenen uit de wasmachine komen zijn ze natuurlijk drijfnat. Je kunt ze het beste aan de lucht laten drogen. Doe ze nooit in de droger: door de warmte kan de lijm bij de schoenen los gaan en ook kunnen de schoenen gaan krimpen. Je kunt de schoenen beter aan een waslijn hangen, of op een wasrek of handdoek zetten. 

Hopelijk zijn je schoenen zo weer als nieuw en kun je ze weer met veel plezier dragen. Wil je meer weten over wasmachines en hun functies? Lees de keuzegids van Keukenloods.nl over dit onderwerp!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef aan dat je geen robot bent *