Kerst komt eraan: Voor velen het moment om groots uit te pakken tijdens het diner. Slaat de stress al toe? Geen nood. Met deze simpele recepten kun je makkelijk uit de voeten – in minder dan een uur!
Bloemkoolsteak
Bloemkoolsteak is een heerlijk veganistisch alternatief voor een vleesgerecht. Je hoeft hiervoor ook niet lang in de keuken te staan, want je bent in drie kwartier klaar.
Ingrediënten voor 4 personen
- 1 grote bloemkool
- 3 teentjes knoflook
- 2 takjes peterselie
- Paar takjes tijm
- Gerookt paprikapoeder
- Citroensap
- Amandelschaafsel
- Olijfolie
Bereidingswijze
- Snijd de bloemkool vanaf de stam in plakken. Door de stam in het midden te laten, is de plak steviger en kun je het later makkelijk omdraaien in de pan.
- Pers de knoflook en voeg dit samen met de paprika en de tijm. Voeg hier een scheut olijfolie aan toe.
- Smeer deze marinade over de plakken bloemkool en sprenkel er daarna wat citroensap overheen.
- Verwarm de oven alvast voor op 190 graden en bak de steaks een paar minuten op hoog vuur in een koekenpan.
- Leg de bloemkoolsteaks op het rooster en bedek ze met aluminiumfolie. Stel de oven in op 20 minuten en laat de bloemkool verder garen.
- Serveer met een extra scheutje citroensap, peterselie en amandelschaafsel.
Hou je van een beetje bite? Haal de bloemkool dan eerder uit de oven.
Lamsrack
Een simpel hoofdgerecht dat je binnen een uur op tafel kunt zetten – en je kunt de hoeveelheid precies aanpassen op het aantal eters. Klinkt niet verkeerd, toch? Deze lambsrack met knoflook en pistache is een heerlijke optie voor het kerstdiner.
Ingrediënten voor 4 personen
- 1 kilo lamsrack
- 200 gram pistachenoten
- Ong. 50 gram peterselie
- Een paar teentjes knoflook
- Een paar wortels
- Oud brood of paneermeel
- Nootmuskaat
- Mosterd
- Olijfolie
- Ongezouten boter
Bereidingswijze
- Zorg ervoor dat het vlees op kamertemperatuur is. Verwarm dan de oven voor op 180 graden.
- Besprenkel het lamsvlees met olijfolie en bestrooi met zeezout en zwarte peper.
- Doe een blokje boter in een koekenpan en verwarm deze op de hoogste stand. Braad het vlees voor enkele minuten en draai dit regelmatig om. Laat het daarna afkoelen op het rooster van de oven.
- Pel de 4 teentjes knoflook en mix deze met de pistachenoten en peterselie in een food processor. Verkruimel daarna het brood en voeg dit samen met de nootmuskaat toe aan de mix.
- Bedek de lamsrack met een laagje mosterd en bedek dit daarna met de mix uit de food processor. Druk dit voorzichtig aan zodat het er niet af valt.
- Schil nu de wortels en besprenkel deze met olijfolie.
- Doe alles in de oven voor ongeveer 30 tot 40 minuten. Haal het vlees er tien minuten eerder uit en laat het rusten.
- Genieten maar!
Het resultaat is een heerlijk gerecht voor de feestdagen. Je kunt dit gerecht heel makkelijk naar wens aanpassen door groenten en smaakmakers toe te voegen. Ideaal als je wat speciaals op tafel wilt neerzetten, maar geen tijd hebt om uren in de keuken te staan!
Chocolate cheesecake
Een favoriet van velen: Cheesecake met chocola. Deze combinatie is dan ook heerlijk als afsluiter van het kerstdiner. Mooi meegenomen: Dit toetje kun je mooi van tevoren klaarmaken.
Ingrediënten voor 4 personen
- 80 gram bastognekoeken
- 200 gram MonChou
- 100 gram pure chocola
- 1 ei
- 30 gram boter
- 1 bakje rode bessen
- 1 theelepel vanille extract
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de bodem en zijkanten van de bakvorm in als je geen siliconen vorm hebt.
- Smelt de boter in een pan op laag vuur. Verkruimel in de tussentijd de bastognekoeken met een food processor of door de koeken in een plastic zak te doen en met een stomp voorwerp zachtjes te slaan.
- Voeg de koekkruimels aan de gesmolten boter toe. Spreid het mengsel gelijkmatig uit op de bodem van de bakvorm.
- Bak dit mengsel voor 5 tot 10 minuten in de oven en laat het afkoelen.
- Meng de roomkaas, vanille extract en het ei in een kom tot een gladde mix.
- Spreid de mix over de bodem en laat het geheel ’s nachts in de koelkast opstijven (in de vriezer kan ook!).
- Op de dag van serveren: Smelt de chocola au bain marie en giet het gesmolten geheel op, over of naast de cheesecake. Voeg hier nog wat rode bessen aan toe en voilà, je bent klaar.
Dit nagerecht kun je maken wanneer het jou uitkomt. Zorg er wel voor dat er voldoende tijd zit tussen het bereiden en het serveren, zodat je geen cheesecake hoeft te serveren die nog te slap is. Heb je net een uitgebreid kerstdiner achter de kiezen? Snijd de cake dan in blokjes en serveer deze als kleine ‘bites’. Zo hoef je niets weg te gooien omdat je het laatste stukje écht niet op kon.