Maak vaderdag onvergetelijk met deze BBQ-recepten! Vaderdag is dé dag om vaders in het zonnetje te zetten en wat is er beter dan samen genieten van een heerlijke barbecue? Of je nu een ervaren grillmeester bent of gewoon wat inspiratie zoekt, wij hebben alles in huis om van Vaderdag een smakelijk succes te maken. Van makkelijk te bereiden gerechten tot bomvolle smaakexplosies, deze recepten zorgen gegarandeerd voor een culinaire hit. Steek die BBQ aan, laat de kolen gloeien en maak er een feestje van waar iedereen nog lang over napraat!
1. Pullet Jackfruit met BBQ-saus
Dit recept is voor ongeveer 6 tot 8 broodjes.

Ingrediënten
- 2 blikken jackfruit op water (ca. 400 gram)
- 2 uien, in ringen
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt
- 200 ml BBQ-saus
- 1 el sojasaus
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- 1 tl komijnpoeder
- 3 el olijfolie
- Zout en peper naar smaak
- Verse broodjes of wraps voor serveren
Bereidingswijze:
- Spoel de jackfruit goed af en snijd de harde kern eruit. Trek met een vork de zachte delen uit elkaar tot “pulled” stukjes.
- Verwarm de olijfolie in een plan op de BBQ. Voeg de uien en knoflook toe en bak tot ze glazig zijn. Voeg vervolgens de jackfruit, paprikapoeder, komijn, zout en peper toe en bak 5 minuten.
- Meng de BBQ-saus en sojasaus door de jackfruit. Laat het geheel 15 minuten sudderen terwijl je af en toe roert.
- Schep de pulled jackfruit op vers gebakken broodjes of wraps en serveer met een frisse coleslaw.
2. BBQ tempeh burgers
Dit recept is voor 4 burgers.

Ingrediënten
- 200 g tempeh, in plakjes van ca. 1 cm
- 2 el BBQ-saus
- 1 el sojasaus
- 1 tl knoflookpoeder
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- Zout en peper naar smaak
- 4 burgerbroodjes
- Toppings naar keuze (bijv. sla, tomaat, augurk)
Bereidingswijze:
- Meng de BBQ-saus, sojasaus, knoflookpoeder, gerookte paprikapoeder, zout en peper in een kom. Bestrijk de plakjes tempeh royaal met de marinade en laat 20 minuten intrekken.
- Plaats de gemarineerde tempeh direct op de BBQ. Gril aan beide kanten ca. 4 minuten tot ze goudbruin en licht krokant zijn.
- Snijd de burgerbroodjes open en toast ze lichtjes op de BBQ. Beleg met sla, de gegrilde tempeh, tomaat en augurk. Voeg een extra lepel BBQ-saus toe voor extra smaak.
- Serveer de burgers meteen warm met een frisse aardappelsalade of gegrilde maïskolven.
3. Pizza met pulled chicken en BBQ saus
Dit recept is voor 4 personen.

Ingrediënten
- 2 courgette-pizzabodems
- 2 kipdijfilets (zonder bot of vel)
- 3-4 el smokey BBQ-saus + extra voor erbij
- 1½ el neutrale olie
- 1 ui, in dunne halve ringen
- 2 gele paprika’s, in stukjes
- 1 teen knoflook (ongepeld)
- Citroensap naar smaak
- ± 50 g geraspte kaas (bijv. mozzarella)
- ½ kleine rode kool
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 220°C Bak de courgette-pizzabodems 3 minuten voor.
- Wrijf de kipdijfilets in met 2 eetlepels BBQ-saus en laat ze 10 minuten afgedekt intrekken. Verhit 1/2 eetlepel olie in een koekenpan en bak de kip samen met de helft van de ui op laag vuur, ongeveer 15-20 minuten, tot ze gaar zijn. Keer regelmatig. Gebruik daarna twee vorken om de kip in kleine stukjes uit elkaar te trekken. Meng de kip met nog eens 1-2- eetlepels BBQ-saus en breng op smaak met zout, peper en citroensap.
- Verdeel de andere helft van de ui, de paprika (houdt nog een beetje apart voor later) en de ongepelde knoflookteen over een bakplaat. Besprenkel met ½ eetlepel olie en rooster het geheel circa 20 minuten in de oven. Haal de paprikamix uit de oven, knijp de knoflook uit en pureer samen met de geroosterde ingrediënten tot een saus. Breng op smaak met zout en peper.
- Schaaf ondertussen de orde kool dun met een kaasschaaf. Meng dit met 1/2 eetlepel olie, citroensap en versgemalen peper.
- Beleg de voorgebakken pizzabodems met de paprikasaus. Verdeel de pulled chicken, de rest van de paprika en de geraspte kaas eroverheen. Bak de pizza’s 8-10 minuten in de oven.
- Top de pizza’s af met de frisse koolsalade en serveer extra BBQ-saus aan de zijkant.
4. BBQ-salade met entrecote en chimichurri dressing
Dit recept is voor 4 personen.

Ingrediënten
- 400 g entrecote (2 stukken van ca. 200 g)
- 3 paprika’s (verschillende kleuren)
- 2 voorgekookte maiskolven
- 1 venkel
- 100 g gemengde sla
- Voor de chimichurri dressing:
- 20 g koriander
- 7 g bladpeterselie
- 1 rode peper (zonder zaadjes)
- 5 tenen knoflook
- 7 el olijfolie
- 4 el rode wijnazijn
- Zout en peper naar smaak
Bereidingswijze
- Maak de chimichurri. Hak de koriander, bladpeterselie, rode peper en knoflook fijn. Meng met olijfolie, rode wijnazijn, zout en peper tot een gladde dressing. Zet apart.
- Meng zout, gedroogde oregano, basilicum en gerookt paprikapoeder en wrijf de entrecote hiermee in. Grill het vlees op de BBQ (ca. 2 minuten per kant voor medium rare) en laat 10 minuten rusten in aluminiumfolie.
- Snijd de paprika’s in stukken, plak de venkel dun en bestrijk deze samen met de maiskolven licht met olijfolie. Grill ze tot ze mooi gegrild zijn en streepjes krijgen. Snijd daarna de maiskorrels van de kolf.
- Meng de gegrilde groenten met de sla. Snijd de entrecote in dunne plakjes en leg deze er bovenop. Besprenkel royaal met de chimichurri dressing.
Het perfecte vaderdag cadeau
Maak vaderdag onvergetelijk met deze BBQ-recepten! Deze vaderdag geef je het plezier van samen buiten koken en genieten met een BBQ! Perfect voor iedere BBQ-liefhebber en ideaal om gezellige zomermomenten te creëren. Tijd voor een nieuwe BBQ? Bekijk ons assortiment online of bezoek een van onze filialen. Maak een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek en ontdek welke BBQ perfect bij jouw vader past!