Koken met wijn: Biefstuk met ham

Wijn is fijn en zeer gevarieerd! Een heerlijk glas wijn tijdens het koken of natuurlijk tijdens het eten. Maar weet je ook dat je met verschillende soorten wijnen een bepaald gerecht naar een ander level kunt brengen? Je kan bijvoorbeeld denken aan een rode wijnsaus bij je biefstuk, stoofpotje, zoete chocolade taart of stoofperen. Krijg je al trek? Wij hebben deze maand iedere week 1 recept om te koken met verschillende wijnen. Deze week gaan we koken met droge wijn. En het recept is een heerlijke biefstuk met rodewijnsaus en ham.

Droge wijn

Rode en witte droge wijnen zijn ideale kookwijnen. Het is afhankelijk van wat je kookt of je rode of witte wijn moet gebruiken. Maar er zit een logica achter. In het algemeen geldt de regel: bij wit vlees of vis gebruik je witte wijn en bij rood vlees gebruik je rode wijn.

Biefstuk met rodewijnsaus en ham

Bereiding: 15 minuten

Benodigdheden:

 • 4 biefstukken
 • 4 plakken serranoham
 • 200 ml rode wijn
 • 25 gram boter
 • 4 eetlepels olijfolie
 • 2 theelepels paprikapoeder
 • ½ theelepel cayennepeper

Zo maak je de biefstuk met rodewijnsaus en ham:

 1. We beginnen met het mengen van het paprikapoeder en cayennepeper met 1 eetlepel olie. Smeer met dit mengsel de biefstuk in. Doe er vervolgens wat zout op. 
 2. Verhit vervolgens 3 eetlepels olie in een grote koekenpan en bak de biefstukken 3 minuten op hoog vuur. Daarna voeg je de boter toe en bak je de biefstukken nog 1 minuut. 
 3. Haal de biefstukken uit de pan en laat de rest 5 minuten rusten onder een deksel. Vervolgens bak je in een andere pan de ham krokant (4 minuten) en laat deze uitlekken op keukenpapier. 
 4. Doe vervolgens 200 milliliter rode wijn in de pan van de biefstukken. Kook dit op hoog vuur 2 tot 3 minuten in. 
 5. Als laatste leg je de biefstukken op een bord en schenk je de wijnsaus eroverheen. Garneer vervolgens door de ham op de biefstukken te leggen. 
 6. Geniet ervan!

Ben jij een echte wijnliefhebber? Dan kan je natuurlijk niet zonder een wijnkoelkast. Bekijk hier het assortiment wijnkoelkasten. Ook kunnen wijnglazen en een wijnglazenrek niet ontbreken in jouw keuken.

Volgend recept

Volgende week staat er weer een nieuw recept voor jou klaar! Ben jij een chocolade liefhebber? En hou je ook nog eens van wijn? Dan moet je volgende week zeker een kijkje nemen op de blog van Keukenloods.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef aan dat je geen robot bent *