Inductie kookplaat aansluiten

De Rijksoverheid wil Nederland graag laten overstappen op duurzame energie om de CO2-uitstoot te verminderen. Er is besloten dat er vanaf het jaar 2050 in een huishouden geen gebruik meer gemaakt kan worden van gas. Nieuwbouw woningen worden nu al standaard niet meer aangesloten op het gasnet in Nederland. Dit betekent dat er moet worden gekeken naar alternatieven wat koken op gas betreft. Een inductie kookplaat is hierbij een goede optie. Maar hoe sluit je een inductie kookplaat aan en waar let je op? Hieronder leggen we het je uit.

Plek van plaatsen

In deze blogpost gaan we uit van het plaatsen van een inbouw kookplaat. Een inbouw kookplaat wordt altijd in een aanrechtblad geplaatst. Ten eerste is het belangrijk om te letten op de dikte van het aanrechtblad. Deze moet namelijk dik genoeg zijn voor het gewicht van de kookplaat. Ten tweede moet er een minimale afstand zijn tussen de kookplaat en andere meubels. 

Werkruimte

Al deze informatie staat in de specificaties van het product en de installatiehandleiding van de producent. Het volgende is niet verplicht, maar wel heel handig: Houd rekening met je werkruimte. Het is fijn om naast de kookplaat minimaal 20 cm over te houden. Tevens is het gat in het aanrechtblad altijd kleiner dan de glasplaat van de inductiekookplaat.

Aansluitwaarde

Inductie kookplaten zijn verkrijgbaar in verschillende vermogens. Als de aansluitwaarde lager is dan 3,6 kW kan de kookplaat worden aangesloten op een normaal stopcontact (ook wel 1-fase inductie kookplaat genoemd). Bij een hogere aansluitwaarde heb je een aansluiting nodig met 2 of 3 fasen: de meeste inductie kookplaten maken hier gebruik van. Deze kookplaten werken door de hoge aansluitwaarde niet met een normale stekker, maar maken gebruik van een Perilex stekker. Deze is niet aan de kookplaat aangesloten en koop je er los bij. Hoe meer fasen er met de aansluiting vereist zijn, hoe krachtiger de kookplaat is. Niet alleen je stopcontact, maar ook de meterkast dient geschikt te zijn voor een 2 of 3 fasen aansluiting. Wanneer dit niet het geval is, kun je dit laten aanpassen door een installateur.

Installatie door een vakman

Het installeren van een inductie kookplaat kan het beste door een vakman gedaan worden. Het grote vermogen waarmee gewerkt wordt maakt het onverstandig om zelf aan de slag te gaan met aanpassingen aan de meterkast. Verkeerd aangelegde elektrische installatie is erg gevaarlijk. Tevens vervalt je garantie wanneer een kookplaat verkeerd is aangesloten.

Extra tips

Het is niet alleen belangrijk om naar de aansluiting van een inductie kookplaat te kijken. Kijk bijvoorbeeld ook naar de manier waarop de keuken geventileerd wordt. De ruimte onder de inductie kookplaat moet het mogelijk maken om warmte van de kookplaat te laten ontsnappen. Een ventilatierooster in de plint kan hierbij helpen. Ook is het aan te raden om een afzuigkap boven de kookplaat te hangen. Plaats een inductie kookplaat tevens los in het aanrechtblad. Een kookplaat kan mogelijk uitzetten en wanneer deze vastgemaakt zit, kan de kookplaat en/of het aanrecht barsten.

Heb je geen ervaring met het aansluiten van een inductie kookplaat? Dan raden wij dus sterk aan om een elektricien in te schakelen bij het aansluiten hiervan. Met weinig kennis is het erg gevaarlijk om zelf het stopcontact en de meterkast aan te passen: bij een fout kun je niet alleen lichamelijk letsel oplopen maar ook schade aan de elektrische installaties van je woning.

Je kunt ons volledige aanbod van inductie kookplaten online bekijken. Heb je nog vragen naar aanleiding van dit artikel? Stel ze aan onze adviseurs of kom langs in één van onze winkels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef aan dat je geen robot bent *