Hoe ontkalk je een koffiezetapparaat?

Het is belangrijk om regelmatig je koffiezetapparaat te ontkalken. Dit zorgt er niet alleen voor dat je apparaat langer meegaat, het komt ook de smaak van de koffie ten goede. Hoe ontkalk je een koffiezetapparaat? Hieronder leggen we het uit.

Alleen de buitenkant van je koffiezetapparaat schoonmaken is dus niet genoeg. Wanneer je een koffiezetapparaat gebruikt zet kalk in het water zich af tegen de binnenkant van de machine. Zonder dat je het ziet ontstaat er kalk in je apparaat, wat ervoor kan zorgen dat je koffie minder lekker wordt. De smaak gaat achteruit, de koffie is kouder, er komt minder koffie uit en het apparaat kan meer lawaai gaan maken. Je kunt een koffiezetapparaat het beste met een officieel ontkalkingsmiddel schoonmaken. Dit kun je in de supermarkt of een drogist kopen.

Wij raden af om een alternatief als azijn te gebruiken. Het nadeel hiervan is dat azijn kalk niet oplost, maar afbreekt. Waterleidingen van een koffiezetapparaat zijn hier vaak te krap voor. Ook zitten er vaak filters in een koffiemachine waar het water doorheen gaat: azijn kan deze beschadigen. Ook kan azijn zorgen voor een vieze smaak in je koffie. Je kunt daarom beter een officieel ontkalkingsmiddel gebruiken. Azijn is wel heel geschikt om kranen, tegels en douches mee schoon te maken, maar het is niet heel goed voor elektrische apparaten.

Voor het ontkalken van een koffiezetapparaat heb je het volgende nodig:

  • Schoonmaakdoekje
  • Ontkalkingstabletten of vloeistof
  • Opvangbakje

Het ontkalken van je koffiezetapparaat is niet veel werk. Je hoeft er ook niet continu bij te blijven wanneer de machine doorspoelt. Hoe ontkalk je een koffiezetapparaat? Hieronder lees je stap voor stap wat je moet doen:

  1. Maak het koffiezetapparaat leeg. Zorg dat het waterreservoir schoon is en je koffieresten verwijderd.
  2. Vul het waterreservoir tot het maximum met lauwwarm water. Voeg hier de ontkalker aan toe en laat dit in het water oplossen.
  3. Zet een opvangbakje onder de uitloop en laat het water met de ontkalker door het apparaat lopen tot het reservoir leeg is.
  4. Spoel je koffiezetapparaat een paar keer na met schoon water om alle resten kalk en ontkalker te verwijderen.
  5. Maak tenslotte het apparaat met een doekje schoon.

Klaar!

Een koffiezetapparaat kun je het beste ongeveer 1 tot 3 keer per maand ontkalken. Dit hangt af van hoe vaak je het apparaat gebruikt: hoe vaker je koffie zet, hoe meer kalk er in je apparaat ontstaat. Kalkaanslag kun je ook enigszins voorkomen. Wanneer je zacht water gebruikt (bijvoorbeeld uit een waterfilter) zal je minder last hebben van kalkaanslag.

Bekijk ons assortiment koffiezetapparaten op onze website of kom langs in één van onze winkels. Heb je na het lezen nog vragen? Neem contact op met onze specialisten, zij kunnen je vragen beantwoorden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef aan dat je geen robot bent *