Het is belangrijk om regelmatig je wasmachine schoon te maken. Dit gebeurt namelijk niet bij het draaien van een was: het apparaat wat je kleding wast, reinigt helaas niet ook zichzelf. Je kunt merken dat het tijd is om deze schoon te maken doordat schone was minder fris ruikt. Er kan bijvoorbeeld wasluis (ook wel vetluis genoemd) ontstaan in de wasmachine. Hierdoor kunnen er vlekken op je schone kleding ontstaan, wat vaak opvalt bij licht en wit wasgoed. Ook kunnen er zeepresten in het laatje voor wasmiddel achterblijven. De wasmachine zelf kan ook gaan stinken. Het beste is om dit te voorkomen en de wasmachine regelmatig schoon te maken en goed te onderhouden. Zo vermijd je problemen en gaat het apparaat veel langer mee. Maar, hoe moet je je wasmachine schoonmaken? Hieronder lees je stap voor stap hoe je dit het beste kunt doen.
Het zeepbakje schoonmaken
Het is mogelijk om het laatje of zeepbakje uit de wasmachine te halen om deze schoon te maken. Haal het laatje uit de wasmachine en maak deze met de hand schoon met een zachte spons en wat afwasmiddel. Dit werkt ontvettend waardoor je vette zeepresten makkelijk kunt verwijderen. Ook is het mogelijk om het bakje in de vaatwasmachine te doen. Maak vervolgens de ruimte schoon waar het laatje in zit, vaak zitten hier zeepresten waarin zich bacteriën kunnen gaan nestelen. Vouw de doek om je hand en wrijf goed heen en weer zodat je alle kanten schoon krijgt. Droog het laatje goed voordat je deze weer terug plaatst.
De deur schoonmaken
Maak een sopje met warm water en allesreiniger en met een doekje ga je vervolgens de deurrubbers goed schoonmaken. Hier kunnen zeepresten, haren en pluisjes van kleding tussen zitten. Maak ook de binnen- en buitenkant van de wasmachinedeur schoon.
Laat de wasmachine leeg draaien op 90 graden
Laat de wasmachine een normaal programma draaien op 90 graden, zonder wasgoed. In het zeepbakje doe je een paar schepjes schoonmaaksoda of een flinke scheut natuurazijn. De hoge temperatuur in combinatie met het schoonmaakmiddel lost het kalk op. Een bijkomend voordeel is dat ook vet en vuil (en hiermee wasluis) wordt opgelost waardoor er geen vieze geur meer in je wasmachine zit en je kleding er na een wasbeurt weer fris uitkomt. Om wasluis te voorkomen, kun je het beste regelmatig een was op 90 graden aanzetten: denk bijvoorbeeld aan je handdoeken, beddengoed of gewoon een lege trommel.
De buitenkant schoonmaken
Maak tenslotte de buitenkant van de wasmachine schoon. Gebruik hiervoor een sopje en een microvezeldoek. Droog eventueel na met een droge doek.
Voorkomen is beter dan genezen
Je kunt beter niet te veel wasmiddel gebruiken. Teveel kan namelijk averechts werken: wasmiddelresten kunnen zich opstapelen en hier kunnen haren en pluisjes aan blijven kleven. Dit wordt vervolgens een broedplaats van bacteriën. Was je vaak op lage temperaturen? Gebruik dan een vloeibaar wasmiddel. Wanneer je op hoge temperaturen wast, kun je beter waspoeder gebruiken. Vloeibaar wasmiddel blijft makkelijker hangen in de wasmachine, maar waspoeder lost bij lage temperaturen niet goed op. Met beide wasmiddelen geldt: je kunt een hoop schoonmaakwerk besparen door goed te doseren.
Nu weet je hoe je je wasmachine moet schoonmaken. Het is belangrijk dat je dit maandelijks uitvoert. Ons advies is (bij een gemiddeld gebruik van 4 wassen per week) om de wasmachine één keer per maand schoon te maken. Dit lijkt misschien veel, maar hoe schoner de wasmachine zelf is, hoe schoner je was er weer uitkomt. Daarnaast verlengt regelmatig schoonmaken de levensduur van de wasmachine. Dus het loont wel om hier wat tijd voor vrij te maken. Succes!
Wil je meer weten over wasmachines of heb je nog meer vragen? Lees onze keuzegids over wasmachines. Je kunt ook contact opnemen met onze specialisten.