Hoe maak je een koelkast gebruiksklaar?

Yes, je nieuwe koelkast is eindelijk binnen! Maar er zijn nog een paar stappen die je moet doorlopen, voordat je de etenswaren in de koelkast kan plaatsen. In deze blog leggen wij kort uit hoe je je nieuwe koelkast klaarmaakt voor gebruik.

Stopcontact, juiste omgeving en vlakke ondergrond

Bij het plaatsen van je vrijstaande koelkast is het belangrijk om te zorgen voor een stopcontact in de buurt, een juiste omgeving en een vlakke ondergrond. De koelkast moet worden aangesloten op een stopcontact. Het stopcontact moet dichtbij zijn, omdat stekkerdozen en verlengkabels de continue hoge stroom vaak niet aankunnen. Door de continue hoge stroom kan een stekkerdoos verhitten en daardoor kan er brand ontstaan. 

De juiste omgeving is ook van belang, omdat deze moet overeenkomen met de klimaatklasse van de vrijstaande koelkast. De omgeving moet niet te warm, te vochtig of te koud zijn. Op deze manier kan je voorkomen dat de koelkast kapot gaat. Plaats je koelkast niet in direct zonlicht of in de buurt van warmtebronnen, zoals ovens en radiatoren. 

Bovendien zorg je voor een vlakke ondergrond. Zo voorkom je dat alles gaat rollen en dat de koelkast meer geluid maakt. Door gebruik te maken van de voetsteuntjes kun je de koelkast lichtjes achterover kantelen. Op deze manier kan de koelkastdeur beter gesloten worden en verspil je geen energie. 

Als laatste heeft de koelkast ruimte nodig om te kunnen ventileren. Daarom is het belangrijk om minimaal 5 centimeter afstand te houden tussen de achterkant en de koelkast. Dit geldt ook voor de zijkanten. De aanbevolen afstand staat ook vermeld in de handleiding van de koelkast. Door deze afstand aan te houden heeft de koelkast een beter koeleffect en verbruikt de koelkast minder energie.

Koelkast aanzetten

Wanneer de koelkast in de gewenste positie is bevestigd kun je de koelkast aanzetten. Meestal hebben koelkasten een aan en uit schakelaar. Als deze knop ontbreekt, steek je de stekker in het stopcontact en op deze manier wordt de koelkast ingeschakeld. Let op: wanneer de koelkast niet rechtop wordt vervoerd moet je eerst 4 uur wachten, omdat op deze manier de olie te laten zinken. Op deze manier voorkom je dat je nieuwe koelkast kapot gaat. 

Vervolgens stel je de koelkasttemperatuur in op 4°C. De groei van bacteriën en schimmels wordt op deze temperatuur geremd. Tip: zet een paar flessen water in de koelkast om de temperatuur sneller te laten dalen. Raadpleeg de handleiding van de koelkast om te zien hoe je de temperatuur instelt. Nu is jouw koelkast klaar om gebruikt te worden!

Meer weten?

Wil je meer lezen over koelkasten? Lees dan de keuzegids over koelkasten. Door je koelkast slim in te delen hoef je minder voedsel weg te gooien, lees dit hier:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef aan dat je geen robot bent *