Hoe deel ik mijn vaatwasser juist in?

Heb jij ook wel eens een discussie thuis over hoe je de vaatwasser nou het beste in kan delen? De vaatwasser niet goed indelen kan zorgen voor kapotte of vuile vaat. En dat wil je natuurlijk voorkomen. Aan de hand van veelgemaakte fouten en een aantal tips kan jij straks je vaatwasser optimaal gebruiken.

Veelgemaakte fouten op een rijtje

Een eerste veelgemaakte fout is het voorspoelen van de vaat. Het zorgt niet alleen voor meer waterverbruik, maar het kost ook meer energie. Het is voldoende om grote stukken voedsel en saus eraf te schrapen. Als de vaat al te schoon is valt de vaatwasser het materiaal van bijvoorbeeld je glazen of borden aan. 

Een tweede veelgemaakte fout is de borden plaatsen in dezelfde richting over de gehele breedte. Door de borden juist naar het midden toe te plaatsen kan water en zeep er beter langs.

De derde en laatste veelgemaakte fout is de vaatwasser te vol laden. Als de vaatwasser te vol is kan het water en de zeep niet goed circuleren. Door grote items op de hand te wassen creëer je meer ruimte. En zo ook een schonere vaat! Een andere optie is een maxiline vaatwasser. Maxiline vaatwassers zijn iets groter, waardoor er ook meer vuile vaat ingeladen kan worden.

Hoe ziet je gevulde vaatwasser eruit? 

Het bovenste rek van de vaatwasser

We beginnen bij het bovenste rek. In het bovenste rek staan meestal items zoals: soepborden, glazen, koffiebekers en wijnglazen. Het is soms verleidelijk om deze items in het onderste rek te plaatsen wanneer de bovenste vol is, maar dit is zeker niet aan te raden! De vaatwasser is namelijk zo ontwikkeld dat de glazen op het bovenste rek een ‘zachtere’ was ontvangen. Voor bekers is het handig om ze onder een hoek met de voorkant naar beneden te zetten, hierdoor kan het water goed van de bodem lopen. De kleinere kommen kunnen tussen de tanden gezet worden, maar laat er wel wat ruimte tussen. Tip: leg plastic potjes en deksels in het bovenste rek. Het bovenste rek wordt namelijk minder warm.

Er zijn ook vaatwassers met een flexibele indeling. Door de flexibele indeling kan je ruimte maken voor al je grote vaat. Door bijvoorbeeld het bovenste rek te verstellen zorgt dat juist voor meer ruimte in het onderste rek. Ook hebben flexibele vaatwassers meestal neerklapbare steunen in beide rekken, waardoor grote schalen gemakkelijk in de vaatwasser geplaatst kunnen worden.

Het onderste rek van de vaatwasser

In het onderste rek staan items zoals: borden, potten, pannen en andere grote vaat. Wanneer je het onderste rek wilt inladen is het belangrijk om te kijken waar het wasmiddeldoseerbakje, sproeiarm en waterstralen zitten. Deze moeten namelijk niet geblokkeerd worden. Bovendien is het belangrijk dat alle vaat in het onderste rek naar het midden wijst. 

Hoe zit dat dan met grotere items, zoals een beslagkom of een grote ovenschaal? Deze items kunnen het beste aan de zijkant of de achterkant van het rek worden geplaatst, omdat het wasmiddeldoseerbakje meestal aan de voorkant zit. Bij grotere kommen is het handig om ze zijwaarts te plaatsen in plaats van naar beneden. Dit zorgt voor een betere waterstroom.

Het bestek

Een tip voor de bestekkorf is om de vorken en lepels in wisselende richtingen te plaatsen. En voor de veiligheid is het belangrijk om de messen naar beneden te plaatsen. Tip: was je houten bestek af met de hand. Het warme water beschadigt het houten bestek en het geeft af op de andere vaat.

Vind je zo’n bestekkorf niet handig? Dan is er ook nog een mogelijkheid om te kiezen voor een vaatwasser met besteklade.

Met deze tips maak je optimaal gebruik van je vaatwasser en dit zorgt weer voor een schonere vaat. Wil je meer lezen over vaatwassers? Lees dan onze keuzegids voor vaatwassers. Heb jij nog een handige tip voor het indelen van de vaatwasser? Deel deze dan met ons in de reacties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef aan dat je geen robot bent *