Het verschil tussen een vriesvak en een losse vriezer

Er bestaan verschillende soorten koelkasten en vriezers. Zo heb je koelkasten zonder mogelijkheid om producten in te vriezen, je kunt hierbij een losse vriezer aanschaffen. Een voordeel hiervan is dat je de vriezer in een andere kamer kunt zetten om zo ruimte te besparen. Tevens heb je koel-vriescombinaties, dit is de meest verkochte koelkast. Deze beschikken vaak over aparte thermostaten voor het koel- en vriesdeel, waardoor ze zuinig met energie omgaan. Tenslotte heb je ook koelkasten met een ingebouwd vriesvak. Wat is het verschil tussen een vriesvak en een losse vriezer? De temperatuur in het vriesvak van een koelkast is vaak niet laag genoeg om je eten langer dan een paar weken te bewaren. Hieronder lees je het verschil in bewaartijden van de diverse type vriezers.

Temperatuur
De temperatuur van het vriesvak van een koelkast is meestal niet kouder dan -6 tot -12 graden. Deze temperatuur is niet geschikt om producten voor langere tijd in te vriezen. Hier moet het -18 graden of kouder voor zijn. Het belangrijkste verschil tussen een vriesvak in de koelkast en een losse vriezer is dus de temperatuur. Vries je vaak overgebleven eten in? Heb je graag veel voedsel op voorraad wat niet binnen een paar maanden op is? Dan is het een goed idee om een losse vriezer aan te schaffen. Vaak vriest deze je eten in tot -18 graden of lager. Met deze temperatuur kun je levensmiddelen tot wel een jaar bewaren, op dit punt stopt namelijk de groei van bacteriën.

Opbergruimte
Een losse vriezer biedt veel meer ruimte dan een klein vriesvak in de koelkast of de paar lades van een koel-vriescombinatie. Het vriesvak van een koelkast zit al snel vol. Een aparte vriezer heb je in verschillende maten, maar kan al gauw ruimte bieden voor enkele honderden liters ruimte. Er bestaan verschillende soorten losse vriezers. Je kunt kiezen voor zowel inbouw als vrijstaande modellen, welke qua werking hetzelfde zijn.

Aantal sterren
Elke vriezer wordt beoordeeld met een aantal sterren. Het aantal sterren heeft niets met de kwaliteit van het apparaat te maken, maar met de bewaartemperatuur in de vriezer en hoelang etenswaren hierin goed blijven. Aan de sterren van een losse vriezer of vriesvak kun je zien wat de minimale temperatuur van het apparaat is. Een model kan een beoordeling van 0 tot 4 sterren krijgen. Hoe meer sterren, hoe kouder de vriezer kan koelen. Dit is een handige manier waaraan je kunt aflezen hoe lang je eten in een vriezer kunt bewaren. Lees onze blogpost ‘Wat betekent het aantal sterren op een vriezer?’ voor de bewaartijden per sterrenbeoordeling.

Het aantal sterren is dus een handige aanduiding: je kunt hiernaar kijken om te weten hoe lang je een product bevroren kunt bewaren. Een losse diepvriezer krijgt vaak meer sterren dan een vriesvak in een koelkast, maar dit is niet standaard. Kijk dus niet naar het type vriezer, maar naar het aantal sterren wat een apparaat heeft gekregen.

Hopelijk weet je nu het verschil tussen een vriesvak en een losse vriezer en hoe lang je etenswaren hierin kunt bewaren. Heb je een (nieuwe) vriezer nodig? Bekijk ons volledige assortiment (inbouw)vriezers online of kom langs in onze één van onze keukenwinkels! Heb je nog vragen? Neem contact op met onze specialisten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef aan dat je geen robot bent *