Het keramisch keukenblad

Een keramisch keukenblad heeft een robuust en natuurlijk uiterlijk. Je kunt bij dit werkblad in de keuken kiezen voor een kleur, maar ook gaan voor een uiterlijk van marmer of beton. Het is nog niet zo lang aanwezig op de Nederlandse keukenmarkt, maar nu al erg populair. Het is duurzaam, zeer sterk en onderhoudsvrij en bestaat uit klei, porselein, keramische bindmiddelen en kleurstoffen. Deze worden onder zeer hoge druk en hitte samengeperst tot een hard materiaal. Een keramisch keukenblad is daarom erg stevig en je hebt hier jarenlang plezier van.

Keramiek is hitte-, vlek- en krasbestendig. Een werkblad van keramiek is niet alleen heel praktisch, maar ook ontzettend stijlvol. Het geeft een strakke uitstraling die de keuken een heel eigen, stijlvol gezicht geeft. Keramiek is leverbaar in vele natuurlijke kleuren, structuren en tinten. Hierdoor past een keukenblad van dit materiaal in elke keuken.

Een keramisch aanrechtblad is makkelijk op maat te maken, omdat het niet gedolven wordt, maar wordt geproduceerd. Hierdoor is de consistentie in kleur en decor beter vast te houden dan bij natuursteen.

Een keramisch werkblad heeft verschillende voor- en nadelen. Hieronder hebben we deze voor je op een rijtje gezet:

Voordelen 

Vlekbestendig
Een keukenblad van keramiek is meer vlekbestendig dan bijvoorbeeld een graniet of composiet keukenblad. Ook is het krasbestendig: als je wil kun je zelfs op het keukenblad je groenten snijden. Dit wordt echter niet aangeraden, omdat messen hierdoor snel bot kunnen worden. Doordat de spoelbak naadloos ingebouwd kan worden, is een keramisch keukenblad ook erg hygiënisch.

Luxe en stijlvolle uitstraling
Een keramisch keukenblad is prachtig om te zien en geeft een luxe en stijlvolle uitstraling aan je keuken. Je hebt ruime keuze uit veel verschillende kleuren en designs, waardoor je aanrechtblad aansluit bij de rest van je woning. Ga bijvoorbeeld voor een keramisch blad in marmerlook, natuursteen of betonlook.

Weinig onderhoud nodig
Het keramisch keukenblad is eenvoudig te onderhouden. Door de hardheid kunnen vuilresten en vocht niet makkelijk aan het blad hechten. Hierdoor heeft het weinig onderhoud nodig en is het erg hygiënisch.

Hittebestendig
Een bekende eigenschap van een keramisch keukenblad is de hittebestendigheid. Je kan hete potten en pannen direct op het keukenblad zetten zonder onderzetter. Een schaal vanuit de oven kun je rechtstreeks op het keukenblad plaatsen: het kan temperaturen aan tot wel 450 graden. 

Duurzaam en milieuvriendelijk
Een keukenblad van keramiek kan volledig gerecycled worden. Het is dus duurzaam en milieuvriendelijk.

Nadelen

Een keramisch keukenblad heeft echter ook een aantal nadelen:

Gevoelig voor bijtende stoffen
Het materiaal is niet gevoelig voor vuil en vocht, maar wel voor harde schuurmiddelen, zuren en agressieve chemische producten. Als er bijtende stoffen op het blad terechtkomen kun je dit het beste zo snel mogelijk verwijderen.

Niet onverwoestbaar
Het blad is niet 100% stootvast. Keramiek is sterk en kan tegen een stootje, maar scherpe voorwerpen die hard neerkomen op het blad kunnen schade veroorzaken. Een scheurtje in het blad kan dan bijvoorbeeld een gevolg zijn. Het is dus minder goed bestand tegen puntbelasting. Ook zijn de randen van het blad kwetsbaar, pas daarom altijd een beetje op bij de hoekjes.

Prijs
De prijs van een keramisch keukenblad ligt gemiddeld wat hoger dan keukenbladen van andere materialen. Deze afweging kun je voor jezelf maken: het heeft een strakke en luxe uitstraling, is een goed product en is van een duurzaam materiaal wat jarenlang meegaat.

Keukenloods.nl heeft een ruim assortiment aan keramische keukenbladen. Kom langs in één van onze 14 keukenwinkels voor inspiratie en advies op maat of bekijk onze keramische werkbladen collectie op onze website. Heb je nog vragen? Neem contact op met onze specialisten, zij helpen je graag verder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef aan dat je geen robot bent *