Geld besparen in de keuken? Dat doe je zo!

Of je er goed in bent of niet: Geld besparen kan op heel veel manieren. Wij geven je een aantal tips om geld te besparen met jouw keukenapparatuur. En dat is ook mogelijk als je een gloednieuwe keuken hebt! 

Gebruik je keuken optimaal en het geld bespaart zich vanzelf. Doe je dat nog niet? Met een aantal handige trucjes kan je heel wat geld en energie besparen. Zo houd je geld over om leuke dingen van te doen!

We beginnen met een aantal algemene tips die altijd goed van pas komen:

 • Heb je oude apparatuur? Dan kan het heel wat geld schelen op de energierekening als je voor een nieuw model gaat. De technologie gaat namelijk snel vooruit waardoor apparaten elk jaar zuiniger worden. Zo wordt bijvoorbeeld een oude koelkast snel een grootverbruiker, terwijl een nieuwe koelkast een fractie verbruikt.
 • Kies je een nieuw apparaat? Let op het verbruik. Kijk eens naar apparaten met een zuinig energielabel. Een product met een zuinig label kan namelijk snel een paar tientjes aan energie schelen. Dat verdient zichzelf dus snel terug!
 • Laat je apparaten ’s nachts draaien. Dat gaat natuurlijk niet met bijvoorbeeld de kookplaat of koelkast, maar in de daluren de vaatwasser of wasmachine laten draaien valt gunstiger uit, vooral als je ze vaak aanzet.

Geld besparen met koelen

 • Gooi je vaak eten weg omdat het er niet meer goed uitziet? Zonde! Koelkasten met een 0-gradenzone (bijvoorbeeld de BioFresh koelkasten van Liebherr) houden je meest kwetsbare boodschappen langer vers. Vitamines blijven daarnaast ook nog eens beter bewaard. Zo hoef je minder eten weg te gooien wanneer ze toch iets te lang zijn blijven liggen – en hoef je minder vaak boodschappen te doen. Dit kun je ook voorkomen door de koelkast slim in te delen, waardoor boodschappen zo lang mogelijk vers blijven!
 • Bespaar energie door geen warm eten in de koelkast te leggen, en om producten te laten ontdooien in de koelkast.
 • Stel de koelkast in op de juiste temperatuur. Te koud is vaak onnodig en verbruikt uiteraard meer energie.
 • Heb je een koelkast en vriezer los van elkaar? Dat verbruikt ook meer energie. Een koel-vriescombinatie heeft het beste van beiden, en is vriendelijker voor je portemonnee.
 • Een no-frost koelkast heeft – zoals de naam al doet vermoeden – geen ijsvorming. IJs zorgt ervoor dat de koelkast harder moet werken om de temperatuur op peil te houden en dat zorgt voor een hogere energierekening. Naast het feit dat het handig is (je hoeft de koelkast zelf niet meer te ontdooien!) bespaar je ook geld.

Geld besparen met koken

 • Zorg ervoor dat de pan niet groter is dan de zone. Dit zorgt ervoor dat de zone er langer over doet om de pan te verwarmen, waardoor het dus meer verbruikt. Zet ook de deksel op de pan: Je zult merken dat de temperatuur sneller stijgt. Handig als je snel een maaltijd wilt voorschotelen!
 • Voor de echte theeleut: Kijk eens naar de voordelen van een Quooker. Met een kokendwaterkraan hoef je namelijk niet telkens de waterkoker erbij te pakken, waardoor je vaak meer water opwarmt dan je in je kopje schenkt en die je vaker op een dag aanzet. De boiler van een Quooker houdt het water constant op dezelfde temperatuur, waardoor de energiekosten dus lager uitvallen dan wanneer je telkens de waterkoker aanzet. Bovendien kun je tijdens het koken supersnel kokend water pakken om die lekkere spaghetti te maken!

Geld besparen met wassen

 • We weten allemaal dat het goedkoper is om met de hand af te wassen, maar laten we eerlijk zijn: De voordelen van een vaatwasser wegen op tegen de extra kosten. Een vaatwasser met beladingssensor kan in ieder geval het programma exact afstemmen op de inhoud. Een sensor berekent precies hoeveel water en schoonmaakmiddel nodig is om jouw vaat weer blinkend schoon te krijgen. En dat is natuurlijk wat we willen!
 • Is de vaat niet al te vies, of heb je de vaatwasser niet helemaal vol? Ga dan voor de laagste temperatuur. Dat geldt ook voor de wasmachine. Vergeet alleen niet om af en toe wel een hoge temperatuur te kiezen: Zo kunnen eventuele (vet)resten goed afgevoerd worden.

Heb je zelf nog tips die niet mogen ontbreken in deze blog? Laat ze achter in de reacties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef aan dat je geen robot bent *