Feit of fabel: een maaltijd kun je voor de tweede keer invriezen

Laten wij maar meteen met de deur in huis vallen: Dit is een fabel. Een maaltijd kun je beter niet voor de tweede keer invriezen. Het is niet aan te raden om een maaltijd te ontdooien, op te warmen, vervolgens weer in te vriezen, om het later weer te ontdooien. De kans op een voedselinfectie wordt dan namelijk aanzienlijk verhoogd.

Invriezen

Wanneer je te veel hebt gekookt, is het soms handig om dat restje eten in te vriezen voor een volgende keer. Dit is gewoon mogelijk. Wanneer je na het eten van dit restje nog wat over hebt, kun je dit het beste weggooien. Wanneer je dit nog een keer zou invriezen en vervolgens zou opwarmen, zijn de temperatuurschommelingen in je eten te groot. Bacterie├źn reageren op deze schommelingen en kunnen er uiteindelijk voor zorgen dat je flink ziek wordt van eten.

De beste optie is in dit geval om het eten wat nog over is goed af te dekken en in de koelkast te zetten. Eet dit dan wel de volgende dag op. De beste tip? Vries de restjes in kleinere porties in, dan ontdooi je nooit te veel. In de meeste gevallen kun je deze restjes ongeveer 3 maanden bewaren in de vriezer.

Ontdooien

Goed ontdooien is ook belangrijk voor de houdbaarheid van de maaltijd. Het is aan te raden om bijvoorbeeld het eten al een dag van te voren in de koelkast te zetten. Ontdooien in een magnetron is ook een mogelijkheid. Het Voedingscentrum meldt dat je je voedsel ook beter niet kan laten ontdooien op het aanrecht. De kamertemperatuur zorgt er ook voor dat de bacteri├źn worden geactiveerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef aan dat je geen robot bent *