Een downdraft afzuigsysteem kopen. Wel of niet doen?

Een downdraft vind je nog niet in heel veel Nederlandse keukens. Het systeem bestaat al een aantal jaren, maar moet door de grote markt nog echt ontdekt en omarmd worden. Maar wat is downdraft precies? Wat kun je er mee? En waarom is dit een toevoeging in jouw (nieuwe) keuken? Je leest het hier!

Met downdraft wordt bedoeld dat de kookdampen door een sterke zuigkracht naar beneden wordt gezogen. In 2003 kwam Wave met de eerste downdrafts naar Nederland. Inmiddels zijn we wat jaren verder en hebben ook de ontwikkelingen niet stilgestaan. Wave is allang niet meer het enige merk wat downdraft afzuigsystemen op de markt heeft gebracht. Zo zijn er downdrafts van Miele, Siemens en AEG.

Er zijn op dit moment twee verschillende soorten downdrafts. Aan de ene kant heb je downdrafts die op een vaste hoogte zijn geïnstalleerd. Deze worden vaak aan de achter- of zijkant van de kookplaat geplaatst. Deze downdrafts verdwijnen niet in het werkblad. Aan de andere kant heb je downdrafts die juist volledig verdwijnen in het werkblad. Deze afzuigsystemen komen omhoog uit de kookplaat of het werkblad door middel van aanraking of afstandsbediening. De werking van beiden varianten is nagenoeg hetzelfde.mcsa01623791_ld97aa670_def

Voordelen
Nooit meer je hoofd stoten. Het klinkt misschien raar, maar het gebeurt vaak genoeg dat een afzuigkap in de weg zit tijdens het koken. Met downdraft is dat verleden tijd!
Mooi voor het oog. Grote afzuigkappen trekken vaak veel aandacht in een keuken. En dat is jammer als je een mooie (eiland)keuken hebt. Downdrafts trekken maar weinig aandacht, misschien alleen omdat ze (nog) zo bijzonder zijn!
–  Makkelijk schoon te houden. Downdrafts zijn makkelijk schoon te houden. Uitgebreid de afzuigkap moeten poetsen is er dus niet meer bij.
– Geen afvoer naar buiten. Wanneer je geen afvoer naar buiten hebt, omdat je bijvoorbeeld in een appartement woont, is downdraft een goede oplossing. Met speciale filters is de afvoer naar buiten niet nodig.
– Minder last van kookluchtjes. Doordat de kookdampen worden afgezogen voordat het je neus kan bereiken, heb je minder last van kookgeuren.

Nadelen
– Kosten. Downdraft systemen zijn niet goedkoop. ‘Normale’ afzuigkappen zijn vaak beter betaalbaar, maar ook daar zitten weer nadelen aan.
– Ruimte. Om de downdraft systemen te kunnen plaatsen, ben je vaak wat ruimte kwijt in het keukenkastje onder de kookplaat. Gelukkig worden ook hier steeds nieuwe oplossingen voor bedacht. Met een platte plintmotor en platte afvoerkanalen hou je steeds meer ruimte over in je keukenkastje.

Ben jij geïnteresseerd in een downdraft systeem, maar heb je hulp nodig? Lees dan hier meer over de downdraft. Wil je liever even langskomen? Bezoek dan een van onze winkels of neem contact op door te bellen naar 0226-355340.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef aan dat je geen robot bent *