Azijn in de wasmachine, wel of niet doen?

Je kunt azijn gebruiken om je kleding mooi te houden, vieze geuren en vlekken aan te pakken en je wasmachine te reinigen. Steeds meer mensen willen minder schadelijke middelen gebruiken bij het doen van de was. Hierdoor is er veel interesse in het gebruik van natuurlijke middelen zoals azijn. Azijn in de wasmachine werkt als een natuurlijk wasmiddel en wasverzachter. Azijn in de wasmachine, wel of niet doen? Hieronder lees je op welke manier azijn goed is voor je wasgoed en wasmachine. Ook vertellen we wat je wel en niet moet doen wanneer je azijn gaat gebruiken.

Kleding wordt schoner

Kleding wordt schoner door in het wasverzachterbakje een kopje azijn toe te voegen. Azijn zorgt ervoor dat textiel minder snel geel wordt, het werkt als een wasverzachter en maakt anti-statisch. Tevens neutraliseert azijn dankzij de zure bestanddelen stank.

Bij het wassen van babykleding wordt het afgeraden om wasverzachter te gebruiken, omdat dit de gevoelige babyhuid kan irriteren. In plaats daarvan kun je bij het wassen van babykleding een kopje azijn toevoegen, hierdoor worden urineresten en zeep afgebroken.

Kleuren fixeren

Je kunt nieuwe kleding een nachtje in azijn laten weken om de kleuren te fixeren. Zo ben je er zeker van dat de kleuren niet vrij komen en overlopen, bijvoorbeeld bij fel gekleurde prints. Vooral met rode kleding is dit aan te raden. Fixeren is het neerslaan en laten hechten van de verfdeeltjes aan de vezels in de kleding.

Vlekken en zweetgeur verwijderen

Ook kun je sommige vlekken met azijn verwijderen. Wijnvlekken verwijder je makkelijk door ze binnen 24 uur met een in azijn gedrenkte doek of spons weg te poetsen. Vlekken van (rode) saus verwijder je met een oplossing van azijn en water, vervolgens kun je het kledingstuk wassen volgens de voorschriften op het kledinglabel.

Ook zweetvlekken kun je verwijderen met azijn. Spuit een beetje op de oksels voordat je het in de wasmachine gooit. Bij een hardnekkige zweetgeur kun je kleding ook in een emmer met water gemengd met een kopje azijn minimaal 30 minuten tot een nachtje laten weken voordat je het in de wasmachine stopt.

Verwijdert zeepresten

Een scheut azijn in het doseerbakje voor wasverzachter helpt om de laatste resten wasmiddel te verwijderen en het water zachter te maken. Je kunt azijn het beste gebruiken in combinatie met een mild wasmiddel, zodat het je huid niet gaat irriteren. Gebruik 250 ml gedistilleerde witte azijn voor elke 4 liter water in de wasmachine om resten wasmiddel te verwijderen.

bron: Techinfus

Kalk uit het water verwijderen

Azijn kan kalk uit het water verwijderen. Het ontkalkte water zorgt voor zachtere kleding en minder kalkaanslag in de wasmachine. Je kunt zowel natuurazijn als schoonmaakazijn gebruiken.

Wasmiddel vervangen voor azijn?

Azijn kan dus kalkaanslag verwijderen en bacteriën doden. Toch kun je het niet vervangen voor wasmiddel, omdat azijn niet alle vlekken kan verwijderen.

Natuurazijn of schoonmaakazijn?

Het verschil tussen natuurazijn en schoonmaakazijn is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort de wasmachine te reinigen. Schoonmaakazijn is niet heel goed voor je wasmachine en je wasgoed, omdat het agressief is en chemisch samengesteld. De gewone natuurazijn die je ook in salades gebruikt is de azijn die je het beste kunt gebruiken.

Slecht voor de wasmachine of je kleding?

Azijn is een natuurproduct, waardoor je het prima kunt gebruiken bij het wassen van je kleding en ander textiel. Het zuur is te mild om kleding te beschadigen, maar het is sterk genoeg om de zeepresten en het meeste vuil op te lossen. Er zitten dus geen nare gevolgen of nadelen aan het toevoegen van azijn in de wasmachine. Een extra voordeel is natuurlijk dat het heel goedkoop is en dat het in elke supermarkt te vinden is. Doordat azijn een natuurproduct is, is het ook nog eens minder schadelijk voor het milieu. Azijn staat niet bekend om een lekkere geur, maar hier ruik je na het wassen niets van terug. Wil je toch wat extra geur? Voeg dan wat etherische olie toe aan je wasmachine.

Maar, let op: gebruik nooit azijn in combinatie met een wasmiddel waar bleek in zit, dan kan er namelijk een giftig chloorgas vrijkomen.

Hopelijk weet je nu hoe je azijn moet gebruiken bij het doen van de was en hoe je dit veilig kunt toepassen. Wil je meer lezen of het onderwerp wasmachines en wassen? Lees er meer over in de keuzegids van Keukenloods.nl! Ben je op zoek naar nieuwe apparatuur of jouw droomkeuken? Ook daarvoor kun je bij ons terecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef aan dat je geen robot bent *