Alles over het houten keukenblad

Een houten keukenblad zie je niet heel vaak. Het werkblad bepaalt voor een groot deel het uiterlijk van je keuken. Dankzij de warme uitstraling van het hout en het feit dat dit in weinig keukens gekozen wordt, is een houten aanrechtblad een echte eyecatcher in je keuken. Maar wat zijn de voor- en nadelen van het houten keukenblad? Hieronder lees je de belangrijkste dingen die je moet weten.

Voordelen
Hout is slijtvast, duurzaam en de meeste houtsoorten worden met de tijd alleen maar mooier. Als je goed omgaat met het hout, kan dit werkblad jaren meegaan. Een houten blad is stoer en past prachtig in een landelijke of Scandinavische keuken. Maar ook als je een minimalistisch of klassieke keuken hebt, kan een dun houten blad mooi staan.

Er zijn heel veel verschillende houtsoorten, dus er is altijd een geschikt werkblad die bij jouw keuken en smaak past. Ook zijn er veel mogelijkheden met de afwerking: je kunt kiezen uit een strakke afwerking of een ronde sierlijst. Voor de onderkant kun je bijvoorbeeld gaan voor een half ronde of afgeschuinde onderkant.

Nadelen
Omdat hout een natuurproduct is, heeft dit een aantal nadelen wanneer je kiest voor een keukenblad van dit materiaal. Hout is gevoelig voor vocht en warmte. Bij een lage luchtvochtigheid zou het hout kunnen gaan krimpen en bij een te hoge luchtvochtigheid kan het juist gaan uitzetten. Ook kunnen temperatuurverschillen de kwaliteit van het aanrechtblad aantasten.

Vanzelfsprekend kun je natte vaat- of handdoeken niet te lang op het blad te laten liggen. Ook kun je beter geen agressieve schoonmaakmiddelen en chloor en gootsteenontstopper gebruiken. Wanneer dit in aanraking komt met het hout, kan dit gaan verkleuren. Hete pannen kun je ook beter niet op een houten keukenblad zetten, omdat er hierdoor brandplekken kunnen ontstaan.

Houtsoorten
Bij keukenbladen van hout wordt er meestal gekozen voor harde houtsoorten zoals eiken, beuken, essen, teak, noten en mahonie. Wanneer je wilt kiezen voor een lichte houtkleur, dan kom je uit bij eiken en beuken. Vind je een donkere of roodbruine kleur mooier, dan kun je het beste kiezen voor kersen- of mahonie hout.

Tevens kun je gaan voor een keukenblad van bamboe. Na droging is bamboe harder, stabieler en slijtvaster dan iedere houtsoort. Dit wordt samengeperst en gelamineerd tot een massief en heel sterk werkoppervlak. Als extra voordeel is bamboe van nature antibacterieel.

Werkblad behandelen
Het behandelen van het hout met olie kan een slimme keuze zijn. Op deze manier wordt het werkblad beschermd, want door de olie kan er geen vocht en vuil in het hout trekken. Indien het blad vervolgens toch een beschadiging krijgt of er ontstaat een vlek, kun je deze plek schuren en opnieuw oliën.

Conclusie
Een houten werkblad is onderhoudsintensief. Het hout dient goed behandeld te worden om het in goede staat te houden. Ook dien je er ten alle tijden voorzichtig mee om te gaan. Als voordeel geeft een houten werkblad de keuken een mooi klassiek uiterlijk. Ook wordt een houten keukenblad na verloop van tijd alleen maar mooier. Je kunt kiezen uit veel verschillende soorten hout en afwerking, waardoor er altijd een blad bij jou past.

Wil je graag meer inspiratie opdoen? Bekijk onze showroomkeukens met hout en ons aanbod aan houten werkbladen online, of kom langs in één van onze winkels. Hier kunnen we je ook voorzien van advies op maat en helpen we je graag op weg naar jouw droomkeuken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef aan dat je geen robot bent *