Alles over de elektrische oven

Een elektrische oven wordt ook wel een conventionele oven genoemd. Deze oven wordt verhit door onderdelen die boven- en onderin warmte uitstralen (de oven staat daarom ook wel bekend als ‘boven- en onderwarmte’). Deze warmtestraling is geleidelijk en statisch en wordt dus niet rond geblazen. Hieronder lees je alles over de elektrische oven.

Het verschil tussen een elektrische oven en een heteluchtoven

Zonder oven is je keuken tegenwoordig niet meer compleet. De meest voorkomende ovens zijn een heteluchtoven en een elektrische oven. Met beide ovens moet je anders omgaan. Hetzelfde gerecht kan in elke oven een hele andere uitkomst hebben.

In bakrecepten worden er vaak twee ovenstanden gegeven: een stand voor een heteluchtoven en een stand voor een elektrische oven. Een heteluchtoven wordt verhit doordat een ventilator hete lucht de oven in blaast, dit zorgt voor een warmere omgeving waardoor je de temperatuur lager kunt instellen en de baktijd kunt verkorten. Dit betekent ook dat je extra alert moet zijn. Voor de zekerheid kan je met een losse oventhermometer het bakproces in de gaten houden.

Heteluchtoven

Een heteluchtoven warmt sneller op dan een conventionele oven. Zo is je lasagne snel warm en komt er een knapperig korstje op. Deze oven zorgt voor een gelijkmatiger temperatuur. Omdat de warmte circuleert hoef je een bakplaat niet te draaien en kun je meerdere bakplaten of ovenschotels tegelijk in de oven schuiven. Ook maakt het bij een heteluchtoven niet zoveel uit of je de bakplaat in het midden van de oven zet of niet.

Elektrische oven

Traditionele taarten en gebak kun je het beste in een elektrische oven bakken en niet in een heteluchtoven. Denk aan souffles, vlaaien, dunne snelle broden en luchtige cakes. Een heteluchtoven is erg krachtig, waardoor er grote kans is dat het mislukt.

Wat is het symbool van een elektrische oven?

Hiernaast zie je het symbool van een elektrische oven. Heb je een heteluchtoven? Met het boven- en onderwarmte symbool zet je de ventilator uit en heb je in principe gewoon een elektrische oven.

Wanneer kies je welke?

Wanneer je kunt kiezen, kun je voor bakproducten over het algemeen het beste een elektrische oven gebruiken. Hiermee kunnen cakes en taarten rustig rijzen. Heteluchtovens blazen de lucht hard door de oven heen: dit is wel weer erg geschikt voor bijvoorbeeld vlees, afbakbroodjes en ovenschotels. Het verschil in prijs is best groot: een elektrische oven is meestal een stuk goedkoper. Een heteluchtoven is van de twee wel het meest energiezuinig. Bij twijfel kun je het beste kiezen voor een heteluchtoven: deze beschikt ook over de functies van een elektrische oven.

Nu weet je wat een elektrische oven is, hoe deze werkt en wat je hier het beste in kunt bakken. Heb je toch nog vragen? Neem contact op met onze specialisten. Zij kunnen je verder helpen. Of kom langs in één van onze winkels voor persoonlijk advies en om verschillende ovens in het echt te bekijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef aan dat je geen robot bent *