10 snelle en gezonde recepten voor drukke hobbykoks (recepten stoomoven)

De stoomoven wordt steeds populairder in de keuken. Stomen in een stoomoven is een natuurlijke en gezonde manier om verschillende voedingsmiddelen te bereiden. Met de nieuwe generatie stoomovens is het mogelijk om allerlei gerechten te ontdooien, koken, sudderen, bakken en braden. Het grote voordeel van een stoomoven is dat er geen vet nodig is om eten te bereiden en belangrijke vitamines en mineralen blijven veel beter bewaard. Voor de drukke hobbykoks hebben wij 10 snelle en gezonde stoomoven recepten op een rijtje gezet.

Vegetarische spinazie lasagne klaar om geserveerd te worden.

1. Vegetarische spinazie lasagne

2-3 personen – ca. 25-30 minuten

Ingrediënten:

  • lasagnebladen (12 stuks)
  • 400 gram spinazie
  • 350 gram ricotta kaas
  • 200 gram tomatensaus
  • 60 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 1 handje walnoten
  • olijfolie

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de stoomoven voor op 200 graden.
  2. Verhit vervolgens een beetje olijfolie in een koekenpan en bak de spinazie ongeveer 4 minuten.
  3. Hak vervolgens met een mes de walnoten in kleinere stukjes.
  4. Vet de stoomovenschaal in met een klein beetje olijfolie. Daarna kan het opbouwen van de lasagne beginnen.
  5. Begin met een laagje lasagnebladen (4 stuks).
  6. Doe hier een laag met de helft van de tomatensaus overheen, een laag met de helft van de spinazie en 150 gram van de ricotta. Sluit af met een laag lasagnebladen (4 stuks).
  7. Herhaal stap 5 nog een keer.
  8. Maak de lasagne vervolgens af met de overige ricotta, Parmezaanse kaas en de gehakte walnoten.
  9. Plaats de ovenschaal gedurende 20 minuten in de stoomoven.

TIP: Mocht de bovenkant van de lasagne snel gaan verkleuren. Dek deze dan na 10 minuten af met een stuk aluminiumfolie. Op die manier zal de bovenkant niet te bruin worden.

2. Risotto met pompoen en doperwten

2 personen – ca. 20 minuten

Ingrediënten:

  • 150 gram risottorijst
  • 250 gram pompoen (blokjes)
  • 150 gram doperwten (diepvries)
  • 50 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 2 tl tijm
  • groentebouillon
  • een beetje boter
  • peper en zout

Bereidingswijze:

  1. Haal de doperwten uit de vriezer en laat deze alvast ontdooien.
  2. Snipper de ui en hak de knoflook fijn en snij de blokjes pompoen indien gewenst nog iets kleiner.
  3. Verwarm de stoomoven voor op 100 graden.
  4. Verhit een beetje boter in een hapjespan. Fruit hierin de ui en knoflook gedurende 3 minuten.
  5. Voeg vervolgens de risottorijst toe en bak deze 1 a 2 minuten mee tot de korrels glazig beginnen te worden.
  6. Voeg de bouillon, pompoenblokjes, doperwten en de tijm toe.
  7. Roer het geheel goed door en zet dan het vuur uit.
  8. Giet de inhoud over in een hoge stoomovenschaal. Plaats de schaal gedurende 20 minuten in de oven. Je hoeft tussendoor niet te roeren.
  9. Voeg wanneer de risotto klaar is de Parmezaanse kaas en een snufje peper en zout toe. Meng alles goed door elkaar.
Gnocchi Italiaanse stijl in de oven.

3. Gnocchi Italiaanse stijl

2 personen – ca. 30 minuten

Ingrediënten:

  • 400 gram gnocchi
  • 1 aubergine
  • 200 gram passata
  • 60 gram zongedroogde tomaten
  • 50 gram pancetta
  • 60 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 1 el Italiaanse kruiden
  • olijfolie
  • peper en zout

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de stoomoven voor op 100 graden.
  2. Was de aubergine en snij deze vervolgens in blokjes.
  3. Doe de blokjes aubergine samen met de gnocchi in een stoomovenschaal. Besprenkel het geheel met een beetje olijfolie en een snufje peper en zout.
  4. Plaats de schaal gedurende 20 minuten in de stoomoven.
  5. Verhit ondertussen een beetje olijfolie in de koekenpan en bak de pancetta tot deze knapperig wordt.
  6. Haal na 20 minuten de ovenschaal uit de stoomoven. Voeg de knapperige passata, Italiaanse kruiden en zongedroogde tomaatjes toe en roer het geheel goed door elkaar. Je kunt er voor kiezen om wat pancetta en Parmezaanse kaas over te laten voor het serveren.
  7. Plaats het geheel terug in de oven gedurende 5 minuten.

4. Chili con carne

4 personen – ca. 25-30 minuten

Ingrediënten:

  • 250 gram witte rijst
  • 400 gram gehakt
  • 400 gram tomaten
  • 350 gram kidneybonen
  • 1 puntpaprika
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • chilivlokken
  • peper en zout

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de stoomoven voor op 100 graden.
  2. Haal het gehakt los en doe dit in een dichte stoomovenpan.
  3. Pak een tweede dichte stoomovenpan en vul deze met de rijst en 400 ml water.
  4. Plaats beide ovenpannen in de stoomoven gedurende 10 minuten.
  5. Maak ondertussen de overige groenten klaar. Snij de tomaten in blokjes, de puntpaprika in grove ringen, snipper de ui en hak de knoflook fijn.
  6. Doe de gesneden groenten en benodigde kruiden in een derde stoomovenpan.
  7. Plaats deze, wanneer de oven klaar is, bij de rest gedurende 10 minuten.
  8. Laat ondertussen de kidneybonen uitlekken.
  9. Meng wanneer de oven klaar is het gehakt met de groenten. Breng het geheel op smaak met peper en zout en voeg de kidneybonen toe.
  10. Verwarm het geheel nog even kort op 100 graden.

5. Boerenkool stamppot

2 personen – ca. 25-30 minuten

Ingrediënten:

  • 500 gram kruimige aardappelen
  • 500 gram gesneden boerenkool
  • 1 rookworst
  • boter
  • een ruime scheut melk
  • mosterd naar smaak
  • peper en zout

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de stoomoven voor op 120 graden.
  2. Schil de aardappelen en snij deze in kleine stukken.
  3. Doe de boerenkool in een stoomovenpan met gaatjes.
  4. Plaats de pan in de stoomoven gedurende 4 minuten.
  5. Leg vervolgens de gesneden aardappelen op de voorgestoomde boerenkool.
  6. Prik een aantal gaatjes in de rookworst en leg deze vervolgens weer bovenop de aardappelen.
  7. Plaats de ovenpan terug in de oven en stoom deze nog eens gedurende 7 minuten.
  8. Haal de ovenpan uit de oven. Doe de boerenkool en aardappelen in een grote pan en stamp het door elkaar.
  9. Verwarm een ruime scheut melk. Meng de verwarmde melk samen met de boter, mosterd, peper en zout door de stamppot.
  10. Snij de rookworst in plakken en serveer deze samen met de stamppot. Je kunt er voor kiezen om de rookworst met de stamppot te mengen of de plakjes over de boerenkool te serveren.
Grove stukken zoete aardappel vers uit de stoomoven.

6. Zoete aardappel stamppot met broccoli

4 personen – ca. 20-30 minuten

Ingrediënten:

  • 800 gram zoete aardappelen
  • 400 gram broccoli
  • 100 gram geitenkaas
  • 2 paprika’s
  • een handje verse peterselie
  • peper en zout

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de stoomoven voor op 100 graden.
  2. Was de groenten. Snij de zoete aardappel in kleine stukken, de broccoli in grove roosjes en de paprika in repen.
  3. Verdeel de groenten over een stoomschaal en plaats deze gedurende 15-20 minuten in de stoomoven.
  4. Check of de aardappelen mooi zacht zijn geworden en stamp vervolgens alle groente door elkaar.
  5. Breng de zoete aardappel stamppot op smaak met peper, zout en verse peterselie.
  6. Serveer de stamppot met een beetje geitenkaas.

7. Aardappeltjes met roomsaus

4 personen – 10 min voorbereiding + 40 min oventijd

Ingrediënten:

  • 1 kg aardappelen (droogkokend)
  • 1 sjalotje
  • 200 gram roomkaas
  • 1 bosje bieslook
  • takjes tijm
  • takjes rozemarijn
  • laurierblaadjes
  • peper en zout

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de stoomoven voor op 100 graden.
  2. Was de aardappelen goed en snij de helft van de aardappels over de lengte in. Steek hier een laurierblaadje in.
  3. Prik vervolgens gaatjes in de andere helft van de aardappels en steek daar een takje tijm of rozemarijn in.
  4. Doe de aardappelen in een ovenschaal met gaatjes en plaats deze gedurende 40 minuten in de stoomoven.
  5. Snipper ondertussen het sjalotje en hak de bieslook zo fijn mogelijk. Roer dit door de roomkaas en breng het geheel op smaak met nog een beetje peper en zout.
  6. Serveer de aardappelen met de roomsaus.
Bulgur

8. Bulgur salade

Ingrediënten:

  • 200 gram Bulgur
  • 16 kerstomaatjes
  • 8 radijsjes
  • 1 avocado, eetrijp
  • ½ komkommer
  • bouillonblokje groenten of kippen
  • enkele takjes peterselie
  • limoensap
  • scheutje olijfolie
  • peper en zout

Bereidingswijze:

Bulgur maken

  1. Verwarm de stoomoven voor op 100 graden.
  2. Doe de bulgur en 2-3 dl bouillon in een dichte stoomovenpan.
  3. Plaats de ovenpan gedurende 9 minuten in de stoomoven.

Bulgur salade

  1. Laat de bulgur licht afkoelen.
  2. Snij de avocado doormidden, ontpit en schep met een eetlepel het vruchtvlees eruit. Snijd het vruchtvlees vervolgens in plakken.
  3. Halveer daarna de kerstomaatjes, snijd de komkommer in grove blokjes en schaaf de radijs in dunne plakjes.
  4. Meng de bulgur, tomaat, komkommer en radijs losjes door elkaar en breng het geheel op smaak met limoensap, peper, zout en een scheutje olijfolie.

9. Witlof met chipolataworstjes

4 personen – ca. 20-30 minuten

Ingrediënten:

  • 300 gram witlof (4 stronken)
  • 8 chipolataworstjes
  • 1 rode paprika
  • 1 verse ananas of 1 blikje ananas op sap
  • geraspte kaas
  • olijfolie

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de stoomoven voor op 180 graden.
  2. Halveer de witlof stronken en verwijder de bittere kern.
  3. Spoel vervolgens de bladeren van de gehalveerde witlof stronken. Zorg ervoor dat de witlof wel bij elkaar blijft.
  4. Snij de ananas in kleine stukjes.
  5. Was de paprika en snijd deze daarna in dunne repen.
  6. Kies voor een geschikte stoomovenschaal en vet deze in.
  7. Leg de gehalveerde witlof stronken in de ovenschaal met de open zijden naar boven. Beleg iedere stronk met een chipolataworstje en 1 of 2 paprika repen.
  8. Verdeel er daarna wat klein gesneden ananas overheen en bestrooi tot slot met geraspte kaas.
  9. Plaats de schaal in de stoomoven gedurende 15 tot 20 minuten.

TIP: Erg lekker in combinatie met gebakken aardappeltjes.

10. Blackwell varkenshaas

4 personen – ca. 20-30 minuten

Ingrediënten:

  • 700 gram varkenshaasjes
  • 1 sjalot
  • 1 dl witte wijn
  • ½ dl room
  • 3 el pickles
  • 1 dl runderfond (of kalfsfond)
  • boter
  • peper en zout

Bereidingswijze:

Varkenshaas maken

  1. Verwarm de stoomoven voor op 160 graden.
  2. Kruid de varkenshaasjes met wat peper en zout.
  3. Verhit vervolgens een klontje boter in een braadpan.
  4. Zodra de boter schuimig is en licht gekleurd kun je het vlees in de hete pan leggen.
  5. Doe de varkenshaasjes in de pan. Zorg ervoor dat deze rondom dichtschroeien en een goudbruin korstje krijgen. Dan kan de jus van het vlees niet ontsnapt wanneer het vlees verder gaart in de oven. Om te voorkomen dat de boter verbrandt kun je wat spelen met de stand van het vuur of tussendoor een extra klontje boter toevoegen.
  6. Leg de varkenshaasjes vervolgens in een stoomovenschaal en laat deze verder garen in de stoomoven gedurende 8 tot 10 minuten.
  7. Haal de varkenshaasjes uit de oven en leg deze omgekeerd op een bord. Dek het bord af met aluminiumfolie en laat de varkenshaasjes nog 10 minuten rusten.
  8. Maak ondertussen de saus.

TIP: Plaats het vlees op een kookplaat naast de pan met saus. Op deze manier kan het vlees rusten, maar koelt het niet te snel af.

Saus maken

  1. Giet het overtollige braadvet van het vlees uit de pan en gebruik de pan om de saus te bereiden (de achtergebleven restjes zorgen voor extra smaak).
  2. Snipper de sjalot in fijne stukjes en verhit opnieuw een klontje boter in de braadpan.
  3. Fruit de sjalot ongeveer 2 minuten. Blus de sjalot vervolgens af met de witte wijn.
  4. Laat de wijn sterk inkoken en roer regelmatig. Zet daarna het vuur lager en voeg de runderfond, pickles en room toe.
  5. Roer het geheel los en laat alles rustig inkoken tot het een gebonden mengsel wordt. Je kunt de saus nog bij kruiden met een beetje zout en peper.

Hopelijk past een van de 10 snelle en gezonde recepten helemaal bij jou als drukke hobbykok! Heb je nog geen stoomoven of is jouw inbouwapparatuur toe aan vervanging. Bij Keukenloods.nl ben je aan het juiste adres. Heb je advies nodig? Neem contact op met onze specialisten of kom langs in één van onze winkels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef aan dat je geen robot bent *